Färskost

Smått & Gott. En naturell och mild variant på pålägg att ersätta färskost eller kanske till och med smörgåsmargarin med. Går att använda naturell eller smaksatt. Den naturella fungerar också bra som substitut för färskost i bakning. Den smaksatta fungerar bra att grädda i ugn som fyllning i färsbiffar eller lövbiffsrullader.

Ingredienser

Naturell
2,5 dl kokosmjölk
1 krm salt
1 tsk äppelcidervinäger
2 msk majsstärkelse
2 krm xanthangummi
1 msk mjölkfritt margarin (går att byta mot kokosolja)

Exempel på smaksättning
pressad vitlök, riven pepparrot, finhackade örter, finhackad stekt svamp

Tillagning

Blanda samman samtliga ingredienser förutom margarinet i en kastrull och koka upp under omrörning tills det tjocknar. Ta av från plattan och vispa i margarinet lite i taget. Häll upp i en värmetålig skål, låt svalna och kyl sedan.
När helt kyld och stelnad, rör/vispa/mixa på nytt upp för en mjukare konsistens. Blanda eventuellt i valfri smaksättning.

Skriv ut

Recept Sara ClarstedtFoto Sara Clarstedt

Hitta fler recept som innehåller: