Enbärskryddade köttbullar

Lagat. Gör julens traditionella köttbullar vilda med enbär och älgfärs.

Ingredienser

600 g färs av lamm eller älg
1 dl finfördelat glutenfritt ljust bröd
2 dl sojagrädde eller sojamjölk
1,5 msk potatismjöl
0,5 dl mycket finhackad rödlök
1 krm malen svartpeppar
1 krm malen kryddpeppar
1-2 tsk stötta enbär
1,5-2 tsk salt
2-3 msk mjölkfritt margarin till stekning

Tillagning

Blanda brödet med sojagrädde i en skål Låt det svälla i 5minuter. Rör sedan ner potatismjöl, lök, kryddor och salt. Tillsätt färsen och blanda väl. Forma färsen till lika stora jämna bullar. Skölj händerna i vatten så fastnar den inte. Lägg bullarna på vattensköljd skärbräda.
Bryn fettet i stekpanna och lägg i glest med bullar. Skaka pannan så de bryns runtom. Stek dem 3-5 minuter på lägre värme eller efterstek i en gryta eller traktörpanna.
Variation: Söndersmulad eller stött torkad svamp kan tillsättas i sojamjölk- och brödblandningen. Det ger en extra fyllig smak till köttbullarna och passar fint ihop med enbärssmaken.

Skriv ut

Recept Matilda GöranssonFoto Colourbox

Hitta fler recept som innehåller: