Blåbärshjärtan

Bakat. Testa även att byta ut blåbären mot rabarber och gör rabarberhjärtan.

Ingredienser

Pajdeg
3 dl glutenfri mjölmix, plus mix till kavling
0,5 dl Pofiber
0,25 krm salt
200 g mjölkfritt margarin, kallt

Fyllning
2-2,5 dl blåbär, färska eller frysta
1 dl strösocker
2 msk potatismjöl eller majsstärkelse
1-2 msk vaniljsocker till pudring efter gräddning

Tillagning

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Skär margarinet i tärningar och finfördela det i mjölblandningen. Tillsätt vattnet. Ta upp degen på rikligt mjölat bakbord. Mjöla ovanpå den och kavla ut till en platta 32 x 32 cm. Skär den i 16 lika stora rutor.
Ta ut ett litet hjärta med mått på hälften, eller skär ut den med spetsig kniv. Fördela potatismjöl på de andra rutorna och lägg på bär och socker. Lägg hjärtrutorna ovanpå och tryck ihop rutorna i kanterna med oljad eller vattensköljd gaffel. Lägg dem på smord plåt. Grädda i 200 grader mitt i ugnen 10-15 minuter. Låt hjärtkakorna svalna på plåt och pudra över dem med vaniljsocker.

Tips: Baka rabarberhjärtan när rabarbern är rosa. Skär rabarber i små bitar eller skivor och öka på sockermängden. Om matberedare används så kör bara någon minut. Degen blir lättare att kavla om den får vila i kylen, gärna över natten och kakorna blir sprödare.
Den här rejälare storleken på hjärtkakorna passar även till dessert med en kula soja- eller havrebaserad vaniljglass. Vill man ha mindre hjärtan så skär man ut fler rutor av degen.

Skriv ut

Recept Matilda GöranssonFoto Colourbox

Hitta fler recept som innehåller: