Nötfritt på krogen

Nötter och jordnötter serveras ofta som tilltugg till ölen och drinken. I Astma- och Allergiföreningen i Ovanåker har flera medlemmar råkat ut för allergireaktioner på grund av de luftburna allergenen av snacksen. Kunskapen om att man kan bli allergisk bara av att nötter finns utställda i ett rum är alldeles för dålig, konstaterade man i föreningen.
Vad kan man göra åt detta? Några kreativa medlemmar i föreningen kom fram till att de ville uppvakta pubar och restauranger på orten på ett positivt och generöst sätt. De ville inte fokusera på att krav om att ta bort nötterna utan på att erbjuda produkter att ersätta dem med. De skrev brev till ett antal företag med förfrågan om de kunde sponsra med nötfria snacks.
Två lokala butiker och ett livsmedelsföretag svarade och skänkte salta pinnar, rostade majskorn, solrosfrön, pumpafrön och sojabönor. Snacksen packades om i snygga påsar, tillsammans med ett informationsbrev.
Tyvärr visade det sig i efterhand att nötter hittats i påsar med rostade majskorn av märket Eldorado. De kommer i fortsättningen att vara märkta med ”Kan innehålla spår av nötter”.
– Ja, nu har ett alternativ försvunnit säger Maritha Sedvallson, födoämnesombud i föreningen. Det visar hur saker förändras hela tiden och hur man ständigt måste kontrollera produkterna.
När allt var förberett kontaktades pubar, restauranger och pizzerior i Alfta, Edsbyn och Bollnäs. Det ledde till besök på tolv olika ställen. Kunskapen om problemet visade sig vara skiftande. Upplevelsen blev i alla fall att samtliga var positivt inställda till att prova ersättningsprodukterna. Något ställe var redan helt nötfritt och en pizzeria och en pub bestämde sig på stående fot för att bli nötfria.
– Vi är nöjda med projektet. I de fall vi inte nådde fram till vårt mål: en nötfri miljö, har vi säkert ändå ökat medvetenheten om nötallergi och sått ett frö för framtiden.