Natalie kan äta allt

För snart två år sedan var Natalie Rasimus nära att dö i en allergisk reaktion. Tack vare ny behandling med Xolair kan hon numera äta vad hon vill.
–– Jag är mycket friare nu. Jag kan testa på nya maträtter utan att vara begränsad.

Innan behandlingen med Xolair kunde lite mjölk eller ägg betyda döden för 18-åriga Natalie Rasimus. Idag blir hon inte allergisk oavsett vad hon äter. Hur länge effekten sitter i när hon väl slutar med Xolair är det ingen som vet. Natalie är ändå tacksam över möjligheten att leva utan allergier.
– Nu när jag vet hur allting smakar så skulle det vara tråkigt om allergierna kom tillbaka, men det är inte alla som får vara med om det här, säger hon.
Natalie vet att ett litet misstag kan få förödande konsekvenser. Den där kvällen hade hennes pappa varit och hämtat mat på en restaurang där de känner till Natalies allergier. Trots det så hade det råkat komma ost i degen till brödet.

Jag skulle verkligen rekommendera den här behandlingen

Först förstod inte Natalie att det var en allergisk reaktion. När hon fick ont i magen tog hon en dusch. Efter en stund fick hon svårt att andas och gick då ut på balkongen för att hämta luft. Där svimmade hon.
Efter tio minuter var ambulanspersonalen hemma hos Natalie, som bor centralt i Stockholm. Innan dess gjorde Natalies mamma allt för att få i henne mediciner. Hon hann också göra mun-mot-mun-metoden för att hjälpa sin dotter att andas.
– Jag fick en adrenalinspruta och det var tack vare ambulanspersonalen som jag började andas igen, säger hon.

Kunde ha dött

Det var först dagen efter när hon träffade sin läkare, Caroline Nilsson på Sachsska barnsjukhuset, som Natalie förstod att hon hade varit nära att dö. När erbjudandet kom om att prova Xolair mot allergierna tackade hon ja utan att tveka.
– Jag kände inte att jag hade någonting att förlora på det. Då visste vi inte att det skulle fungera så bra.
Tack vare den nya behandlingen med Xolair kan Natalie numera äta allt hon vill utan att behöva tänka sig för. Medicinen skyddar henne så att det inte blir någon allergisk reaktion.
Från början var tanken att Natalie åtminstone skulle slippa så kraftiga reaktioner som den där kvällen. Efter att Natalie hade fått medicinen i ett halvår vågade man sig på en mjölkprovokation för att se om hon tålde mjölk. Hon fick börja med en milliliter mjölk.
– De trodde att jag skulle reagera, men det gjorde jag aldrig. Jag fick komma tillbaka två gånger till, men jag reagerade inte någon gång, säger hon.

Många sprutor

Efter provokationerna fick Natalie vänja kroppen vid mjölk, genom att dricka en liten mängd varje dag. Sakta ökade hon upp mängden tills hon kunde dricka mjölk i kaffet eller ta en kaka.
– Det är en helt annan sak att kunna ha mjölk i kaffet. Jag kan äta lasagne också. Det är mycket mjölk i lasagne, säger Natalie med ett skratt.
Många sprutor blir det. Xolair får Natalie ta var tredje vecka på sjukhuset. Dessutom får hon vaccinationssprutor mot pollen en gång i veckan.
– Så småningom ska jag ta vaccinationssprutorna var fjärde månad tror jag. Sen är det meningen att jag ska sluta med Xolair.
Med sina svåra allergier mot bland annat mjölk- och äggprotein har Natalie alltid varit van vid att kolla vad som är i maten.
– Det var jobbigt att behöva fråga vad de hade i maten, till exempel om det var stekt i smör eller inte, säger Natalie.
Hon uppmuntrar andra allergiker i samma situation att stå på sig och hellre fråga en extra gång vad maten innehåller. Xolair mot matallergi finns ännu inte som rekommenderad behandling i Sverige, men Natalie är positiv.
– Jag skulle verkligen rekommendera den här behandlingen, så länge man inte är rädd för sprutor, säger hon.

Text Karin Larsson

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php