Fri från allergi med ny behandling

Ett nytt sätt att använda medicinen Xolair ger personer med allvarlig matallergi nytt hopp för framtiden.
–– Jag har provat den på en svårt allergisk flicka som numera kan dricka mjölk, äta ägg och till och med snickers, säger ansvarig barnallergolog Caroline Nilsson.

Flickan hade av misstag råkat äta ett bröd med ost i. Den kraftiga allergiska reaktionen gjorde att hon snabbt blev medvetslös och slutade andas. Tack vare ingripande från ambulanspersonalen räddades hon till livet.
– Efter händelsen vågade hon inte äta och det kan man kanske förstå. Hela livet blev väldigt besvärligt, berättar Caroline Nilsson som är överläkare på Sachsska barnsjukhuset i Stockholm.
Caroline bestämde sig för att prova en ny behandling på den svårt sjuka patienten. Xolair som innehåller anti-IgE-antikroppar gör så att kroppen inte kan reagera på det som man är allergisk mot.
Kort kan man säga att IgE-antikropparna hos en allergisk person i vanliga fall fångar upp allergener och ger en allergisk reaktion. Anti-IgE som finns i Xolair binder IgE-antikroppen så att den inte kan reagera på allergenet och därför blir det ingen allergisk reaktion.

Kostsam behandling

Caroline valde att prova Xolair på den allergiska flickan eftersom hon var svårt allergisk mot bland annat mjölk, ägg, jordnötter, nötter, pälsdjur och pollen och hon hade även eksem och astma. Under skydd av medicinen har hon börjat äta mat som hon tidigare inte klarade av.
– Efter behandlingstiden ska medicinen sättas ut. Den är väldigt dyrbar så man kan inte stå på den hur länge som helst, säger Caroline.
Medicinen Xolair finns redan i Sverige och används av patienter med svår allergisk astma. I fallet med den här flickan användes Xolair för att skydda henne mot en svår allergisk reaktion under tiden hon börjar äta små portioner av det hon är allergisk mot för att så småningom utveckla en tolerans.
Hur lång tid effekten sitter i vet man ännu inte eftersom behandlingen inte har testats tillräckligt. I vissa studier har man sett att effekten sitter i flera år, men man vet inte om allergierna kan komma tillbaka.
Innan behandlingen avslutas för Carolines patient, som nu är 18 år, ska hon också få immunoterapi mot pollen. Under tiden har hon skyddet från anti-IgE-behandlingen.
– Sen ska vi prova att sätta ut Xolair och det ska bli jättespännande. Jag kommer att bli nervös tror jag, säger Caroline med ett leende.

Studier saknas

Nyligen publicerades en studie från USA där man använde medicinen på patienter med mjölkallergi. Resultaten var goda och nästan alla patienter kunde använda mjölkprodukter efteråt.
– Det är väldigt roligt att det har fungerat. Jag hoppas att det ska starta fler studier i Sverige också.
Idén till att prova behandlingen fick hon av Gideon Lack som är professor i barnallergi på King’s College i London. På World allergy congress i december 2009 berättade han om ett liknande fall där han provade Xolair som behandling.
Eftersom det nya sättet att använda Xolair inte är ordentligt testad ännu finns den inte heller som rekommenderad behandling i Sverige.
– Man vet inte säkert vad som händer immunologiskt. Det här är väldigt mycket i sin begynnelse, säger Caroline.

FAKTA XOLAIR

Omalizumab är det verksamma ämnet i medicinen Xolair.
IgE-antikroppar som står för Immunoglobin E är det ämne i kroppen som vanligtvis reagerar mot det man är allergisk mot.
Medicinen blockerar IgE-antikropparna.
Den allergiska reaktionen uteblir och man tål det som tidigare gav en allergisk reaktion.
Det verkar som om hela det allergiska systemet nedregleras, men man vet inte varför.
Xolair ges med spruta och är lite trögflytande, så det kan göra lite ont att få den.
Vanligaste biverkningarna är irritation på injektionsstället och ett fåtal svåra allergiska reaktioner har rapporterats.

Text Karin Larsson

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php