Matilda efterlyste glutenfria vänner

När man är nio år vill man helst inte sticka ut för mycket. Man vill äta samma mat som kompisarna äter och gå på kalas utan att behöva ställa hundra frågor om det som serveras. Eller vara hemma hos en kompis utan att få ont i magen efteråt.

Men det är inte alltid det går. Åtminstone inte för den som har celiaki, är matallergisk eller av någon annan anledning måste undvika vissa födoämnen.
En som vet hur det är att sticka ut är nioåriga Karlstadsbon Matilda, som haft celiaki sedan hon var två. Hon tycker att det är jobbigt att alltid behöva tänka på vad hon äter och ville gärna träffa andra glutenintoleranta barn i närområdet med samma erfarenheter. Därför hjälpte hennes mamma till med att lägga ut en efterlysning i en Facebook-grupp för föräldrar till barn med celiaki.

Det fanns många som ville träffas

Det var en bra idé – det visade sig nämligen finnas fler barn i Matildas ålder som gärna ville träffa nya vänner. Flera föräldrar svarade på efterlysningen och mamma Christina Nyström skapade ett Facebook-event dit sex Karlstadsfamiljer bjöds in till lek- och fikaträff i en park med egenmedhavt fikabröd – givetvis glutenfritt.
Om träffen leder till nya vänskaper återstår att se. För Matilda var det mest en lättnad att höra att det finns andra som har det som hon, berättade hennes mamma när jag ringde upp för att fråga hur det gått med efterlysningen.

För barn och unga som har det som Matilda anordnar Astma- och allergiförbundet, Svenska Celiakiförbundet och även andra förbund allt från sommarläger till familjeaktiviteter och lokala föreningsträffar. Där får alla som vill – på lägren gäller det förstås att få en plats också – chans att träffa nya vänner och att få känna sig som andra.

Men ibland är det just anspråkslösa vardagsträffar med likasinnade i närområdet som en nioåring kan längta efter.

Text Zandra Zernell