Krångel med maten

En väninna har bjudit hem mig på middag för att fira min födelsedag. Ett par dagar innan vi ska ses skickar hon ett sms: Men vad kan vi äta? och en smiley.

Jag tycker det är lite trist att hon inte har lärt sig vad jag kan äta, men sväljer förtreten och ger henne ett konkret förslag: Urbenade kycklinglår med pesto och ugnsbakade grönsaker. För säkerhets skull räknar jag upp alla grönsaker jag kan äta.
Svaret blir att hon inte vet vilken sorts kyckling jag menar och att bara grönsaker utan potatis inte funkar för barnen. Kan jag lämna ett förslag till?
Jag skriver att man förstås kan lägga till potatis och att kycklinglåren brukar ligga i kyldisken brevid kycklingbrösten, orkar inte skriva att jag kan äta vilken del av kycklingen som helst, men att hon också gärna får komma med andra idéer.
Jag får då förslaget laxfilé med mellangrädde och frågan vad jag kan äta till det.
Tänker att jag redan räknat upp massa grönsaker jag kan äta, men föreslår några av dem igen. Skriver också att vi får göra olika såser om de vill ha mellangrädde i sin.
Det är tyst ett tag. Till slut kommer ett svar: Men det innebär två formar i ugnen. Kan vi ses efter maten istället? Eller någon annan gång?
Två formar i ugnen. Där gick gränsen.

Text Annika Olsson