Kontrollen i sin hand

Thomas Blomseth Christiansens pollenallergi blev gradvis värre för att kulminera i 30-årsåldern. Han bestämde sig för att utforska saken på egen hand, för att förstå vad som hände i hans kropp och för att må bättre. I dag, tio år senare, är han i princip besvärsfri.

Gräspollenallergin och handeksemen kom redan som barn. Thomas Blomseth Christiansen berättar om sin barndoms somrar vid havet i Danmark, hur han som femåring nös sig igenom pollensäsongen med rinnande, kliande ögon och näsa. Lite senare kom även allergi mot pälsdjur. I 30-årsålderna hände något och han upplevde att allergin förvärrades. Tröttheten var förlamande och han kände sig som en ”mycket gammal man” med svårigheter att ta sig upp på övervåningen i huset och behov av regelbundna sömnpauser under dagen. Men läkarbesöken som följde lämnade honom besviken.
– Sjukvården var inte intresserad av att hitta orsaken till min gräspollenallergi, den behandling jag erbjöds handlade enbart om symtomlindring, det vill säga antihistaminer och steroider. Men medicinerna gjorde mig bara ännu tröttare, säger Thomas Blomseth Christiansen.
– Dessutom kändes inte processen särskilt kontrollerad utan jag ombads prova mig fram på egen hand: ”Ta den medicin som fungerar för dig.”
Det var när symtomen förvärrades som Thomas Blomseth Christiansen bestämde sig för att försöka förstå vad det var som pågick i hans kropp. Han läste på om immunsystemet, om olika allergiteorier, både ur skolmedicinsk synvinkel och mer alternativ sådan. Därefter började han observera och registrera sina allergisymtom och då framför allt sina nysningar.

Hjälp av appar

Varje nysning, och sedermera kittling i näsan, har sedan 2011 registrerats i olika egenkonstruerade appar i smartphone/smartwatch. Även klockslag och geografisk position har registrerat liksom en rad livsstilsfaktorer som sömn, motion, vätskeintag och midjemått. Och inte minst: maten och eventuella symtom kopplade till den. Under några år fotograferade Thomas varenda måltid för att se om det var något i födan som påverkade allergin och måendet.
Den här metoden, att under lång tid observera och registrera data, kallas för self tracking och är ett sätt att använda digitala hjälpmedel i kartläggningen av den egna kroppen, hälsan och miljön runt omkring. Med en bakgrund som mjukvarudesigner var Thomas Blomseth Christiansen van vid att hjälpa företag med olika problemlösningar. Tillvägagångsättet var således inte främmande.
– Jag tog tekniken och metoden från arbetet med dessa företag och applicerade på mig själv. Toyota var ett av företagen jag inspirerades av. Men när jag började med self tracking visste jag inte att det jag gjorde kallades för det i Silicon Valley. Nu har utvecklandet av den här tekniken blivit både min passion och karriär som entreprenör. Förhoppningen är att andra också ska ha nytta av det.

Maten påverkar

Snart märkte Thomas Blomseth Christiansen att förändringar i dieten kunde vara värda att utforska. Han började experimentera och plocka bort olika födoämnen och märkte att nysningarna blev färre och tröttheten markant mindre om han undvek gluten, komjölksprodukter och socker. En annan upptäckt var att vatten var till stor hjälp; dels genom att se till att dricka mycket, men också att skölja näsan med och på så sätt avlägsna pollen, liksom att noga tvätta händerna innan läggdags. Han har också slutat dricka alkohol eftersom en av de första upptäckterna var att eksemen på händerna blev värre när han drack vin och öl.
– Idag har jag få symtom, använder inga allergimediciner och har inte varit hos en läkare sedan 2010. Jag är dock noga med att säga att jag inte har hittat botemedlet för allergi, även om jag själv känner mig botad.
De upptäckter och förändringar som Thomas Blomseth Christiansen har gjort är unika för honom påpekar han, och har tagit många år att komma fram till.
– Det som fungerar för mig kanske inte alls fungerar för andra, men metoden (self tracking) kan alla använda. Det viktiga är att göra observationer innan man inför förändringar, annars är det svårt att veta vad som beror på vad. Och det jag har gjort är billigt, en del kostar ingenting, och mycket kan köpas i vanliga livsmedelsaffärer eller hälsobutiker.

Naturlig immunterapi

Thomas Blomseth Christiansens egen teori till varför han har blivit av med sina allergisymtom är egentligen flera. En är att han har ser till att vara i god fysisk form när pollensäsongen drar igång; genom anpassad diet, löpning och genom att dricka mycket vatten. En annan är det skulle handla om ett slags naturlig immunterapi, alltså allergivaccination. I och med att han kontinuerligt utsätts för allergen och samtidigt försöker hålla sig i form, tränas kroppen till att inte reagera, menar han.
– Man brukar säga att immunsystemet missuppfattar det man är allergisk mot som någonting farligt, men jag skulle vilja vända på det. Istället för att undra varför kroppen gör fel så kanske vi borde jobba med kroppen och fråga: Varför reagerar den på det här sättet? Varför sänder min kropp den här signalen? Jag tror det är ett mer fruktsamt förhållningssätt.
En sak förvånar honom. Att ingen från forskarvärlden eller sjukvårdsystemet verkar vara intresserad av det han håller på med. Trots medverkan i dansk teve/radio, tidningar och ofta föreläsande om sina erfarenheter, även i internationell digital media, har ingen egentligen kontaktat honom.
– Även om de inte håller med om mina metoder och slutsatser så har jag helt unik data som ingen annan har, över 100 000 observationer om mig själv. Jag hade trott att någon inom immunologi eller liknande skulle vara intresserad av det.
Om barndomens somrar var präglade av hösnuva, nysningar och kliande ögon njuter Thomas numera av sommaren – utan symtom.
– Det känns som om jag fått sommaren tillbaka efter att i 35 år inte alls ha mått bra den årstiden. Nu kan jag, liksom de flesta andra, njuta av lukten av gräs utan att oroa mig för att bli dålig.

Fakta
Namn: Thomas Blomseth Christiansen
Ålder: 44 år
Bor: Köpenhamn, Danmark
Gör: Entreprenör och produktutvecklare. Medgrundare av TOTTI Labs och Flowrunner. Erfaren och inflytelserik self tracker inom det som kallas för Qantified Self-rörelsen.

Text Louise Cederlöf Foto Emil Malmborg

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php