Konferens om framtidens allergivård

Tidskriften Dagens Medicin anordnar i samarbete med Astma- och Allergiförbundet och Svenska Föreningen För Allergologi (SFFA) en heldagskonferens om framtidens allergivård den 29 mars i Stockholm.

Uppemot tre miljoner svenskar har någon form av allergi, vilket är en av vår tids största folksjukdomar. Samtidigt är specialistvården inom allergologi utrotningshotad och det saknas nationell samordning. Vem tar ansvar för kvaliteten och utvecklingen av framtidens allergivård? Det är den stora programpunkten som kommer att tas upp på konferensen.
På programmet står också Finlands kursändring inom allergivården (som Norge också inspirerats av), vad allergisjukdomarna egentligen kostar samhället samt senaste nytt inom pälsdjur-, pollen- och matallergiområdet.
Från förbundets sida deltar förbundsordförande Maritha Sedvallson för att bidra med patientperspektivet på allergivården.
Medlemmar i Astma- och Allergiförbundet som vill delta betalar en reducerad deltagaravgift på 995 kronor, moms tillkommer (ordinarie pris är 3595 kronor plus moms). I priset ingår lunch och fika under dagen. Sista anmälningsdag är 27 mars.
För mer information och anmälan, gå in på Dagens Medicins hemsida www.dagensmedicin.se.

Medlemsantalet minskar

Första veckan i januari fastslog förbundet medlemsantalet för 2016. Tyvärr minskar förbundet med nästan 480 medlemmar från förra året till 18.756 betalande medlemmar. Det är sjätte året i rad som förbundet minskar i medlemsantal och kortfattat kan man säga att inflödet av nya medlemmar är mindre än antalet som går ur varje år, oavsett orsak.
Trots nedgången för förbundet som helhet finns det ändå några ljusglimtar inom organisationen. Framför allt i Västra Götaland och den nybildade regionen Mellansverige (Värmlands län och Västmanlands län) har man vänt en sjunkande trend och ökat medlemsantalet under 2016. Även i Örebro län och Kronobergs län ökar medlemsantalet.
De lokalföreningar som ökade mest var Skövde, Göteborg, Borås, Örebro, Luleå och Stockholm.
Att synas mer på webben och i samhället samt fortsätta värva nya medlemmar är några viktiga åtgärder för att förbundet ska kunna öka sitt medlemsantal. Förbundet har många trogna medlemmar som varit med länge och de är oerhört viktiga för att inte medlemsantalet ska sjunka ännu mer. Men förbundet behöver bli fler för att bättre representera de med astma, allergi eller annan överkänslighet och kunna fortsätta arbeta för ett tillgängligt samhälle.

Värva och få premie

Du vet väl att du får ett presentkort värt 50 kronor för varje vän eller familjemedlem du värvar som medlem till förbundet. Känner du någon som har astma eller allergi och som du tror skulle ha nytta av ett medlemskap i Astma- och Allergiförbundet? Fråga dem om medlemskap och mejla in uppgifterna.
Medlemsavgiften för en ny medlem är 200 kronor för 2017. Är du redan medlem och tar med fler medlemmar i samma hushåll betalar du endast 50 kronor per extra familjemedlem. Du kan mejla in nya medlemmar, eller om du har frågor om ditt eget medlemskap, till medlemsregistret@astmaoallergiforbundet.se

Vinnaren i värvartävling korad

Under hösten anordnade förbundet en värvartävling. Alla som värvade minst en ny medlem under perioden 1 oktober till och med 13 december 2016 var med i utlottningen av en ny Ipad. Under tävlingsperioden värvade uppemot 60 personer tillsammans 130 nya medlemmar.
Vinnaren blev Moa Eklund, 12 år, från Gemla strax utanför Växjö. Moa värvade bland annat resten av sin familj som familjemedlemmar. Ett enkelt, billigt och smart sätt att få fler medlemmar i förbundet. Stort grattis till dig Moa!

Dubbel dragning på autogiro

På grund av tekniska problem med autogirodragningen i november uteblev dragningen den 28 november. Istället blev det en dubbel dragning den 28 december för både november och december månads medlemsavgift. Vi ber om ursäkt för detta men hoppas att ni har överseende med den dubbla dragningen.
I december skickade förbundet ut ett särskilt brev till alla medlemmar som betalar sin avgift med autogiro med information om den uteblivna dragningen för november samt den nya avgiften som gäller från och med 2017, 200 kronor per år för en huvudmedlem och 50 kronor per år för familjemedlem, vilket blir cirka 16 kronor per månad respektive 4 kronor per månad för varje extra familjemedlem.

Rabatter på Södergården-Åre

Som Allergia tidigare skrivit så är förbundets egna allergianpassade vandrarhem Södergården-Åre medlem i Svenska Turistföreningen (STF) från och med 2017. Det innebär bland annat nya priser och rabatt på boendet om man både är medlem i Astma- och Allergiförbundet och i STF. För att läsa mer, gå in på förbundets hemsida.

Videoklipp om rökfria boenden

I november 2016 höll Astma- och Allergiförbundet en konferens om rökfria boenden tillsammans med Astma- och Allergiföreningarna i Örebro län och Riksförbundet VISIR (VI Som Inte Röker). Syftet med konferensen var att uppmärksamma risker med passiv rökning och visa på goda exempel för rökfritt boende.
Se nio klipp från konferensen på Astma- och Allergiförbundets YouTube-kanal. Förbundets kanal heter ”aochaf”.

Två nya dammsugare

Astma- och Allergiförbundet rekommenderar numera två dammsugare av märket Bosch. Förbundet rekommenderar sedan tidigare nio stycken dammsugare av märket Electrolux. För mer information om dammsugarna, var man köpa dem samt vad märkningen Rekommenderat av Astma- och Allergiförbundet innebär, gå in på förbundets hemsida.

Nya hemsidan klar

Du har väl varit inne och tittat på förbundets nya fina hemsida? Här hittar du nyheter och fakta om allergi, goda råd och mycket, mycket mer.
Webbadressen är densamma som förut: www.astmaoallergiforbundet.se.

Allergironden.se är uppdaterad

Allergironden.se är en digital checklista för skolor och förskolor för att upptäcka och åtgärda risker för barn med allergi. Den har nu bytt teknisk plattform eftersom den blivit föråldrad och riskerade att sluta fungera. Samtidigt har utformningen förnyats. Innehållet är oförändrat men förhoppningen är att den nya utformningen gör sajten lättare att använda och enklare att förstå. Användare som registrerat sig på allergironden.se har fått ett mejl med information om att frågor de svarat på och handlingsplaner som gjorts finns kvar.
Vid frågor om den tekniska plattformen, hänvisas till Bertil Orrby, verksamhetsansvarig, e-post: bertil.orrby@astmaoallergiforbundet.se
Vid frågor om innehållet i allergironden, hänvisa till Marie-Louise Luther , ombudsman inomhusmiljö, e-post: marie-louise.luther@astmaoallergiforbundet.se

Foto Colourbox