Kocken som inte tar med jobbet hem

God, vällagad mat med mycket lokala råvaror är kocken Kjell Strömbergs signum. På senare år har han också fått lära sig att anpassa recepten till gäster med olika matallergier.

Många som har bott på Astma- och Allergiförbundets vandrarhem Södergården Åre känner igen kocken Kjell Strömberg. Sedan 2015 har han då och då ryckt in och lagat maten där under kurser, läger och föreningsresor och blivit mycket omtyckt både för sin goda mat och sitt varma bemötande av gästerna.
Kjell Strömberg är en pensionerad restauratör i Östersund som fortsätter att jobba med det han brinner för; att laga mat. Det har han gjort hela sitt yrkesliv, sedan han gick ut hotell- och restaurangskolan 1968.
– 1983 startade jag eget, jag har haft allt ifrån pensionat, gästgiveri, café och kiosk.
På senare år har det blivit diverse tillfälliga uppdrag, framför allt inom idrottsvärlden. I vintras ansvarade han för matlogistiken vid världscupen i skidskytte i Östersund, vilket innebar att få fram 600–700 måltider varje dag.
– Och i februari 2019 var Södergården abonnerad för alpina VM i Åre, tre veckor då jag var där hela tiden och serverade frukost från klockan 5 varje morgon till middag mellan 19 och 23. De boende var volontärer från hela Europa, med matallergier.
Det allra första uppdraget på Södergården Åre 2015 var också en utmaning, om än i mindre skala. Flera familjer som deltog i ett familjestödsprojekt, och med många olika allvarliga matallergier, hade ett par utbildningstillfällen där.
– Jag försöker laga samma mat till alla, så många som möjligt ska kunna äta den utan att förändra alltför mycket.
– Det gäller att vara noggrann, tänka på risken för kontaminering under tillagningen, att man inte använder samma redskap och skärbrädor till olika råvaror och att läsa innehållsförteckningar både en och två gånger.
Med tid och erfarenhet har han lärt sig vilka produkter som fungerar och utbudet har också blivit så mycket bättre de senaste fem åren.
– I början använde jag mycket kokosmjölk och kokosgrädde som ersättning för komjölk, men då fick jag påpekandet att all mat smakade lite likadant. Nu varierar jag mer.
När han får välja vad som ska ligga på sin egen middagstallrik blir det gärna husmanskost, bruna bönor och fläsk, blodpudding och pannkaka.
– Men hemma är det min sambo som lagar maten!

Text Lena Granström Foto Sandra Lee Pettersson