Kärlek med förhinder

Har du svårt att ha samlag för att du får andnöd eller kliande, svidande utslag av din partners sperma? Det kan bero på astma och allergiska besvär. Men det går att få hjälp och att hitta alternativa vägar till närhet.

Sex kan vara fantastiskt, alldeles underbart och något du delar med den du älskar allra mest. Men för den som är allergisk är intimiteten inte självklar. En svår astma, sperma- eller latexallergi till exempel, kan ställa till det mellan lakanen och sätta käppar i hjulet för kärleken. Plötslig andnöd, kliande eksem eller ett rodnande, svidande underliv kan få lusten att sina. Att vara födoämnesallergiker är inte heller oproblematiskt. Hallå, du har väl inte ätit jordnötter? Att ställa frågan precis innan kyssen, kan få vilken passion som helst att svalna.

Tolv procent

Hur många i Sverige som lider av allergier i samband med sex vet man inte, eftersom det inte gjorts några vetenskapliga studier i ämnet. Men i USA finns rapporter som visar att upp till 12 procent av alla amerikanska kvinnor är drabbade av spermaallergi. Symtomen kan jämföras med ett kontakteksem med rodnad, svullnad och sveda i underlivet som uppstår kort efter sex och som sitter i från några timmar och upp till ett par dagar efter samlaget. Kondom är enklaste vägen för att slippa obehaget.

Våga vara nära, kyssa och hålla handen för att vattna kärleken

En helt ofarlig allergi, men hos många kvinnor väcker det här en känsla av olust och en rädsla för att kanske vara allergisk mot sin partner.
– Det är inte partnern utan den sädesvätska som omger spermierna, ett protein som kommer från prostata, som framkallar den allergiska reaktionen, säger Leif Bjermer, professor och avdelningschef vid lungmedicin och allergologi, Lunds universitet.
Spermaallergi kan i vissa fall vara orsaken bakom barnlöshet, då kroppen bildar antikroppar mot sädesvätskan och stöter bort den.
– Då finns möjlighet att ”tvätta” sperman och inducera befruktning in vitro. Det går också att immunvaccinera. Man vänjer immunsystemet genom utspädda injektioner av sperman, så att man sedan problemfritt kan genomföra samlag utan kondom.
Kyssen från kärestan då, kan den vara direkt livshotande, om han eller hon precis ätit något man är allergisk mot?
– Ja, om det finns rester kvar av till exempel jordnötter, om man nu är allergisk mot det. Men det räcker att den som ätit något allergent sköljer munnen ordentligt för att det inte ska vara farligt. Det handlar väl om sunt förnuft att inte äta något som man vet att ens partner är allergisk mot precis innan man ses, säger Leif Bjermer.

Var inte rädd

En svidande slida eller andnöd kan väcka känslor av oduglighet och en rädsla för att bli bortvald av sin partner, oavsett om man lever i ett fast eller tillfälligt förhållande. Att prata om kroniska sjukdomar som astma och allergi i samband med sex är inte alltid lätt.
Men rädslor är dåliga känslor för den sexuella funktionen, menar Birgitta Hulter, sexolog i Stockholm, som arbetat många år med sexuell rehabilitering.
– Men man behöver inte tvärnita inför hindren utan hitta andra vägar. Allt handlar om kommunikation, Tala om hur du känner. Det gäller att skapa en trygghet i relationen och våga prata om känslor, önskningar och besvikelser, då kan man tillsammans skapa en trygg relation utan missförstånd, säger hon.
Hos den som har astma kan rädslan för att få ett anfall i samband med sex finnas där. Det kan komplicera relationen, väcka frågor och sätta dynamiken i förhållandet ur spel.
– Vi har så mycket föreställningar om att sex ska vara vilt och häftigt för att vara bra och så är det ju inte alls. Det kan vara minst lika bra fast man tar det lugnt och anpassar det till en nivå som båda klarar av.
Den som är sjuk kan vara mer stilla medan partnern får jobba mer. Att sitta upp i stället för att ligga ner kan också vara ett tips, men vi är så traditionstyngda, vilket är synd, menar Birgitta Hulter.
– En avslappningsteknik som mindfulness kan vara bra att ta till när man ska gulla med sin partner eller om man känner att ett anfall är på gång. Lyssna på din kropp och ta ansvar för vad du upplever.
Om man är astmatiker är det också viktigt att i förtroende kunna vända sig till sin läkare och få doseringen av medicinen rätt inställd eller byta preparat om det behövs.
– En god sexuell upplevelse är hälsofrämjande, men det är viktigt att veta att smekningar och beröring kan överbrygga avstånd, om man av olika anledningar inte har så lätt att ligga med varandra, säger hon.

Handlar om närhet

Sex handlar mycket om grundtrygghet, självkänsla och närhet, och mindre om själva inträngandet, det menar sexologen och barnmorskan Eva Borg på Mama Mia.
– Våga vara nära, kyssa, hålla handen och vattna kärleken för att hålla ihop den. Många tänker bara på ligget, men det finns så mycket annat man kan göra för att få lust till lusten, säger hon.
Vi har massor av erogena zoner på kroppen. Tillsammans kan man utforska dem och hitta alternativa vägar att hantera situationen, så som den ser ut just för ögonblicket, den kan ju förändras över tid och bli bättre.
För den som är astmatiker är det viktigt att titta inåt och känna efter vad man själv behöver. Ofta är man rädd för att säga att man bara vill bli klappad eller kliad på ryggen, för att partnern ska bli upptänd och känna sig lurad om man inte vill eller orkar gå hela vägen. I stället kanske man är tyst och drar sig undan, vilket båda mår dåligt av.
Närhet är livsviktigt, inte bara för den som har astma, utan för alla människor. Astma är ofta också nära förknippat med stress och ju mer stressad du är desto mer närhet behöver du. Massage eller mjuka strykningar kan ibland vara fullt tillräckligt.

Påskyndar läkningen

Eksem som kliar och svider kan ta fokus och göra att det inte finns mycket utrymme över för sex. Har man mycket utslag över hela kroppen är det också lätt att man känner sig ful och oattraktiv och drar sig undan sin partner.
– Det är synd eftersom den som har eksem behöver extra mycket närhet. Det ger ett påslag av endorfiner som påskyndar läkningen, säger Eva Borg.
Närheten frisätter också lugn-och-rohormonet oxytocin som ger ro och stillhet. Men i stället för att skapa närhet och anknytning flyr många par sina känslor, vilket kan skapa avstånd och kris i förhållandet. Då gäller det att hitta andra vägar till närhet.
– Ta ett oljebad tillsammans, det är bra för eksemet och ger njutning till båda. Låt din partner smörja in dig med salvor i stället för att du gör det själv, det väcker lustkänslor.

Bra kondomer

Latex som finns i till exempel kondomer, plasthandskar och olika sorters plastleksaker kan också ge allergiska reaktioner i form av klåda och hudirritation. Men i dag finns kondomer i flera alternativa plastmaterial som inte innehåller ämnet.
– Men är det kvinnan som är allergisk mot latex, kan hon behöva tänka på att ha egna kondomer till hands i handväskan.
Eksem, hudirritationer och astma förvärras ofta av stress, därför kan yoga och olika avslappningsövningar vara bra att göra själv eller tillsammans med sin partner för att få återhämtning. När kroppen går in i lugn och vila läker eksemen bättre, menar Eva Borg.
– Lugn och harmoni kan också vara startknappen för att bygga upp lustkänslorna och vilja ha sex. Lusten och sexualiteten föds du med. Att hitta njutning och inte förneka sitt grundbehov är viktigt, annars kan det få negativa konsekvenser för hälsan, säger Eva Borg.

Text Kristina Müller Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php