Kangenvatten, homeopati och rosenmassage

”Du är min hälsoguru”, sa en väninna häromdagen. Hon hade haft nackspärr i över en vecka och jag undrade om hon kanske hade magnesiumbrist. Då kan man få sådana symtom. Magnesium kan också vara bra om man är orolig och har svårt att sova. Hon gav sig genast iväg och köpte en burk på hälsokostbutiken.

Vitaminer och mineraler tycker jag är ett spännande ämne. Sedan många år går jag till en duktig naturterapeut som har hjälpt mig ur jobbiga bristsituationer. I puberteten blev jag mycket sämre i eksemet och provade, på inrådan av mina läkare, att plocka bort mjölk och spannmål ur kosten. Listan på vad jag inte tålde var redan lång och det blev inte mycket kvar att äta. På frågan om jag verkligen fick i mig all näring jag behövde fick jag svaret ””Kan du äta potatis är det ingen fara, men du kan ju ta en kalktablett ibland””. Så småningom fick jag hjälp av en dietist som hade lite bättre koll. Idag vet läkarna nog mer om kostens näringsinnehåll. De vet också att det inte alltid är så klokt att helt plocka bort födoämnen som man kan äta, bara för att IgE-värdena (allergiantikropparna) är höga. Man kan ha en tolerans mot till exempel mjölk ändå. Jag hade ätit mjölkprodukter i 14 år utan problem. När de togs bort försvann toleransen snabbt och sedan dess kan en mikrodroppe mjölk utlösa en anafylaktisk chock. Och eksemet blev inte ett dugg bättre.

Kosttillskott tror jag kan vara nödvändigt ibland, om man har en smal kost. Är annars skeptisk till det mesta i alternativdjungeln. Men jag är också väldigt nyfiken och det sista som lämnar människan är hoppet, eller hur? En annan kompis, som är reumatiker och också söker lindring, sms:ade nyligen ”Vad tror du om japanskt kangenvatten? Googla!” Och jag googlade förstås, men nja. Eftersom jag har testat en annan typ av (dyr) vattenrening och inte märkt någon skillnad så får det vara. Har också provat akupunktur (blev sömnig), makrobiotisk kost (fick B12-brist), energibalansering (häftig apparat), homeopati (no comments), rosenmassage (skönt), tarmsköljning (aldrig mer!) och sovit på magneter (jag skäms). Nu håller jag mig till yoga. Det är lugnande, precis som långa skogspromenader, och är betydligt billigare.

Hur gick det för min väninna som ordinerades magnesium för sin nacke? Jo hon blev bra, men värken släppte efter en glad kväll på krogen så vi misstänker att det var något i drinken som gjorde susen.

Text Susanne Rosén