Kan munskydd orsaka allergi och eksem?

Att stänga in huden bakom munskydd kan göra huden fuktig och irriterad och i värsta fall orsaka eksem. Någon koppling till allergi har man däremot inte sett i Sverige.

I Finland orsakade en tidig leverans av kinesiska munskydd allergiska reaktioner hos den vårdpersonal som använde dem. Även privatpersoner har fått kraftiga allergiska reaktioner av munskydd, rapporterade finska public service-bolaget Svenska Yle i höstas. Men i Sverige finns inga kända fall av hudallergi från munskydd, enligt Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm, CAMM.

Handsprit större problem

– Vi får jättemånga frågor om det här just nu, men på våra kliniker runt om i landet har vi inte haft några fall. Jag har testat mycket arbetskläder, däribland munskydd, och inte kunnat se någon koppling. Vi har haft några patienter som har reagerat, men det är mer troligt att det beror på handspriten, som oftare orsakar allergiska reaktioner, säger Ingegerd Anveden Berglind, enhetschef på arbets- och miljödermatologi vid CAMM.

Kan ge hudbesvär

Det är dock vanligt att munskydd ger hudbesvär i ansiktet och bakom öronen. Särskilt uppstår det hos sjuk- och omvårdnadspersonal som måste använda skydden under långa arbetspass. Hudbesvären orsakas av att det blir fuktigt under munskyddet, det kan skava och irritera vilket gör att rodnad, hudfjällning och klåda kan uppstå. Även eksem och akneliknande utslag förekommer.

– Framför allt kan munskyddet försämra ett redan befintligt eksem, men man kan även tänka sig att det skulle kunna orsaka ett nytt eksem om man har känslig hud och ligger på gränsen. Eksem, precis som akne, rosacea och perioral dermatit, försämras av att stängas in under munskydd.

Vad kan man göra för att lindra?
– Om man besväras av eksem i ansiktet ska man smörja huden med hydrokortison som går att köpa receptfritt. Smörj varje dag i några dagar, därefter varannan dag i ytterligare någon vecka. Om man får problem med akne så intensifierar man den behandlingen lokalt.

Finns det något särskilt munskydd som ni rekommenderar vid känslig hud?
– Nej, vi rekommenderar inget särskilt, det viktigaste är att det är ett godkänt munskydd och helst märkt med IIR. Sen är det skillnad på munskydd och andningsskydd, vilket kan vara bra att känna till, säger Ingegerd Anveden Berglind.

Astma- och Allergiförbundet rekommenderar detta munskydd, genom den gemensamma nordiska märkningen Asthma Allergy Nordic.

Fakta

Det finns olika skydd för att täcka mun och näsa vilka kan delas in i tre grupper: munskydd, andningsskydd och ansiktsmasker. De två första räknas som medicintekniska produkter och ska vara CE-märkta för att vara godkända. Ansiktsmasker (av olika material) uppfyller inte kraven för medicinteknisk produkt och det är oklart vilket skydd de ger.

För privatpersoner är det oftast munskydd man menar och de finns i tre skyddsnivåer:
Typ I – avsedda för privatpersoner och patienter för att minska risken för smittspridning, särskilt vid epidemier/pandemier.
Typ II – främst avsedd för vårdpersonal vid operationer eller andra vårdmoment för att skydda omgivningen.
Typ IIR – motsvarar typ II men munskyddets utsida är vätskeresistent och skyddar bäraren från stänk.

Källa: Läkemedelsverket

Text Louise Cederlöf Foto Colourbox