Julstäda bara lagom

Här tipsar miljöhygienikern och forskaren Greta Smedje om de smartaste möblerna och bästa städredskapen för dig med allergisk astma. Men att städa just vid jul kan bli för mycket, menar hon.

Det går inte att städa i vilken motvind som helst, säger Greta Smedje, som har mångårig erfarenhet av att göra miljöbedömningar hemma hos personer med allergisk astma.
Som forskare och miljöhygieniker vid Akademiska sjukhuset i Uppsala vet hon att det är möjligt att minska de allergiska besvären genom att städa bort de allergena partiklarna, som kvalster och pollen. Hennes erfarenhet visar att möblerna spelar en viktig roll där.
– Har man mycket dammsamlare kommer man ändå inte att få ner dammhalterna hur mycket man än städar, förklarar Smedje.
Ryamattor, som har blivit omåttligt populära de senaste åren, ger miljöhygienikern inte mycket för. Heltäckningsmattor och persiska mattor får också nej. Orsaken är att de är svåra att tvätta. Mindretrasmattor ges därför tummen upp.

Fundera innan

Det finns all anledning att tänka igenom sin inredning och fundera både en och två gånger innan nya möbler införskaffas, som när det är dags att köpa ny soffa.
– Stoppade soffor virvlar upp damm medan skinnmöbler kan torkas av, påpekar Smedje.
Om man redan har en tygsoffa sedan tidigare är det viktigt att komma ihåg att dammsuga den. Men inte med vilken dammsugare som helst.
– En dålig dammsugare fångar inte upp de minsta dammpartiklarna. De åker rätt igenom dammsugaren med världens fart ut i luften, förklarar Smedje.
Dammsugare med ett speciellt finfilter är därför att föredra. Astma- och Allergiförbundet kan rekommendera ett antal dammsugare med godkänt finfilter.

Tidigarelägg julstädningen

Inte bara soffor utan även andra textilier är kända för att dra åt sig mycket allergena partiklar och till skillnad från soffor kan mycket textiler tvättas. Många passar på att tvätta sina gardiner inför julhelgen, men det är egentligen för sent, enligt miljöhygienikern. Den bästa tidpunkten för det är i slutet av augusti. Orsaken stavas pollen. Hela julstädningen borde tidigareläggas flera månader tycker Smedje.
– I stället för julstädning föreslår jag städning inför hösten när pollensäsongen är över, säger hon.
I tvättmaskinen sköljs pollen bort och likaså en del av de allergiframkallande kvalstren. I energisparsyfte har tvättråden börjat gå ner till 40 grader. Men för att allergenerna ska dö måste temperaturen upp i minst 60 grader. För att ta kål på kvalstren gäller det alltså att öka temperaturen.
Värst är förstås om textilier aldrig får hamna i tvättkorgen. I sovrummet är inte sällan sängöverkastet en riktig snuskkälla och en orsak till allergiska besvär. Överkastet finns för att skydda sängkläderna från damm och kvalster. Men om man inte tvättar det är det faktiskt bättre att strunta i överkastet helt och koncentrera sig på att tvätta sängkläderna.

Dammvippan döms ut

Ett sätt att minska astmatiska besvär, kli i ögonen och näsan kan vara att plocka bort prydnadsföremål som står framme och samlar damm.
– Jag är en varm vän av bokskåp, där man kan ha prydnadsföremål bakom glasdörrar i stället. Med mindre grejer framme uppstår fler ytor som lätt kan torkas av, säger hon.
För det är viktigt att inte vifta bort dammet, utan torka med en fuktad trasa. Dammvippan är en städprodukt som miljöhygienikern dömer ut totalt. Dammet försvinner från hyllan, men får de allergena partiklarna att virvla upp i luften.
– Jag tycker väldigt illa om dammvippor, säger Smedje.
Mysiga hem med många prydnadsföremål och saker kan alltså vara förödande för allergiker. Men man behöver inte gå till överdrift och plocka undan alla ägodelar.
– Ibland kommer jag hem till folk som har miljöer som är totalt kala, säger hon.
Men det är att gå för långt.
– Då säger jag att så här behöver ni inte ha det, berättar Smedje.

Kan det vara farligt att städa?

Hygienhypotesen är en av flera rådande teorier som förklarar varför vi i västvärlden har blivit mer allergiska på senare år.
Enligt hypotesen finns förklaringen i vår omgivning. Under människans första levnadsår programmeras kroppens immunsystem. När småbarn utsätts för främmande smutspartiklar kan kroppen bilda ett ämne som skyddar slemhinnornas antikroppar resten av livet. Men om bebisen vistas i en alltför hygienisk omgivning kan den här utvecklingen hämmas.

Betyder det att städning kan vara farligt?
Nej, menar miljöhygienikern Greta Smedje. Allergiker ska ha så rent som möjligt omkring sig. När barn är ett till två år har immunsystemet nämligen redan mognat. För den som redan är allergisk är det aldrig nyttigt att vistas i rum med mycket damm och allergena partiklar.

Att tänka på vid möblering

Undvik:

  • Stoppad soffa
  • Heltäckningsmatta, ryamatta, persisk matta
  • Prydnadsföremål framme

Ha istället:

  • Skinnsoffa
  • Trasmatta
  • Prydnadsföremål i glasskåp

Dammsugare rekommenderade av Astma- och Allergiförbundet

Elektrolux
Etage ZCV750Centraldammsugare
Oxy3 System ZO6354
Oxy3 System ZO6345
Oxy3 System ZO6344
Oxy3 System ZO6327
Oxy3 System ZO6346

Lux
Lux 1 RD

Philips
Dammsugare FC9160
Dammsugare FC9162
Dammsugare FC 9170
Dammsugare FC 9171

Städprodukter rekommenderade av Astma- och Allergiförbundet

Coop
WC-rent, 750 ml
Änglamark Allrent, 750 ml

Ica
Skona Allrengöring 1 lit
Skona WC Rent

Saralee H&B
Universalrengöring, 1 t

Text Maja Lundbäck

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php