Jordgubbar ger sällan svår allergi
Röda bär, som hör till sommaren kan göra att barn till exempel blir röda och irriterade i huden runt munnen. Det betyder dock inte att de är allergiska, enligt Magnus Wickman, senior professor vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet.
– Det är vanligt att barn får kontaktreaktioner av olika födoämnen. En del har känsligare hud och reagerar på frukt- och bärsafterna, säger Magnus Wickman. När vi pratar om matallergi, vill vi alltid se minst två symtom från minst två olika organ, så bara utslag i huden ska aldrig tolkas som allergi primärt. Sedan finns det några som kan vara känsliga mot jordgubbar för att de har en björkpollenallergi. Jordgubbar hör botaniskt till samma grupp som äpple, som de som har uttalad björkpollenallergi också kan reagera på. Det finns en väldigt liten mängd av allergenet som finns i björk även i jordgubbar, vilket gör att allergiker kan korsreagera.
Svårare allergi mot jordgubb i alla former är extremt ovanligt, oftast handlar det om andra typer av reaktioner. De allra flesta som har svårt att äta jordgubbar, kan dessutom normalt sett äta dem i tillagad form.
Biogena aminer
Reaktioner på jordgubbar kan också handla om en känslighet mot biogena aminer, som gör att histamin frisätts i kroppen, vilket också påverkas av om man kombinerar vissa livsmedel. Det kan ge symtom som påminner om allergi och ses framför allt hos vuxna. Man kan till exempel må illa, få ont i magen eller få nässelutslag. Om man till exempel dricker alkohol och samtidigt äter något som innehåller biogena aminer kan det trigga igång en reaktion, som dock inte är farlig. Allergiker och astmatiker kan vara mer känsliga mot histamin i livsmedel än andra personer.
– Man kan må ganska dåligt av en histaminutlöst reaktion, men det är inte vanligt att jordgubbar ger en kraftig reaktion. Generellt är en ren allergi mot jordgubbar väldigt ovanligt. Det kan kännas obehagligt, men känslighet mot något är aldrig farligt– och kan aldrig bli farligt, säger Magnus Wickman. Det finns också, åtminstone en teoretisk möjlighet att vara allergisk mot lagringsproteinet i de små fröna utanpå jordgubben, men det är extremt ovanligt, och jag har inte hört talas om någon i Sverige som varit det, säger Magnus Wickman.
Innebär det att man ska undvika jordgubbar om man får symtom, eller att man ska undvika att ge sina barn jordgubbar?
– Jag tycker inte att man ska vara rädd för lindriga symtom, men många är det, säger Magnus Wickman. Man undviker inte fortsatt allergiutveckling genom att undvika jordgubbar. Däremot kan man ju avgöra själv om man tycker att det är värt besvären.
När det gäller barn tycker han att det är barnet själv som ska avgöra om det vill äta jordgubbar trots utslag runt munnen.
–En ettåring förstår ju inte och kan inte avgöra själv, men en tre-fyraåring kan avgöra det. Om de mår dåligt av något vill de inte ha det.
Många har fått lära sig att man inte ska äta jordgubbar när man ammar. Finns det någon substans i det?
– Nej. En del upplever att barnen reagerar, men det är samma sak där, att är det så att barnet bara blir lite knottrigt och lite rött är det inte nån risk för att det ska utveckla nån allergi. Märker man att barnet blir besvärat av det kanske mamman ska låta bli– men blir barnet inte besvärat ska hon få äta det hon vill, betonar Magnus Wickman, och tillägger att är det bara magont som är enda symtom är det dessutom svårt att säga om det verkligen har med jordgubbarna att göra.
Direkt koppling
– Allergiska symtom ska vara kopplade till matintag, och 95 procentav de allergiska symtomen kommer inom två timmar. Tar det längre tid än så är det väldigt osannolikt att det har att göra med maten du åt. Bland barn kommer det i regel inom en halvtimme till fyrtio minuter. När det kommer dagen därpå har det sällan med det föräldrarna åt dagen innan att göra.