Hänger det godis i träden?

Så här års dignar det av frukt i både skog och trädgård. Först kommer vinbär och krusbär, sedan hallon och blåbär och till sist de större frukterna.
Frukt och bär kan förstås bli saft, sylt och gelé. Men visste du att man kan göra godisremmar som består av bara frukt? Härligt gott och nyttigt.
Vissa bär kan behöva sötas lite och du kan variera smaken på godisremmarna genom att krydda dem om du vill. Men det ska inte alls till så mycket socker som i saft eller marmelad.
Det kallas för fruktläder. Du gör puré av frukt, breder ut den på en plåt och torkar den långsamt i ugnen. Garanterat utan tillsatser. Du får recept på sidan 16.
Jag har själv provat med färska plommon, med hallon och med blåbär. Blåbär och kanel är en god kombination. Och finns det inga blåbär i skogen finns det garanterat i en frysdisk någonstans nära dig.

Text Annika Olsson