Fråga doktorn

Har du en fråga om astma eller allergi?

Fråga

Jag är en 69-årig kvinna som mer och mer får problem av vissa behåar, som jag misstänker innehåller latex/gummi. Dessförinnan har jag märkt, att de (få) gånger jag varit inlagd på sjukhus och man försökt registrera mitt hjärta, att jag inte tålde de särskilda ”gummilapparna” man fäste på mig. Det kliade något infernaliskt så de fick bytas ut till andra som gick bättre.
Jag undrar om ni kan upplysa mig vad jag ska fråga efter vid nyinköp av just behå samt hur jag ska förfara rent allmänt. Använder ofta gummihandskar vid handdiskning och städning utan problem, konstigt nog!

Agneta Lejdström

Svar

Jag tror att frågan bara går att lösa genom en undersökning hos en dermatolog. Ordet ”problem” specificerar inte tillräckligt för att kunna göra en riktig bedömning. Nuförtiden är det sällsynt att behåar innehåller gummi över huvud taget, deras elastiska resår består oftast av Lycra som är en plast. Naturgummi används också mycket sällan vid EKG-undersökning,

Mihály Matura
överläkare
Centrum för arbets- och miljömedicin

 

Foto Colourbox