Förbundets nya generalsekreterare – Karin Neuhaus

Förbundet har fått en ny generalsekreterare, hon heter Karin Neuhaus och tillträdde i augusti.

Vad har du för bakgrund?
– Jag är utbildad socionom och det är en stark yrkesidentitet, även om yrkeslivet sedan tagit andra banor. Efter att ha varit aktiv i civilsamhället genom scouterna lockade en annons om att BRIS sökte en socionom. De följande tolv åren blev det skiftande arbetsuppgifter inom organisationen, som avslutades med en tid som tillförordnad generalsekreterare. Därifrån gick jag till uppdraget som kanslichef på NOD, Nationellt organ för dialog och samverkan mellan regeringen och det civila samhället, där jag jobbade i sex år, innan jag såg annonsen som sökte generalsekreterare till Astma- och Allergiförbundet.

Vad fick dig att söka?
– Jag längtade tillbaka till att arbeta i en medlemsorganisation, det är en ynnest att få göra det. Det handlar om frågor som på riktigt berör och är på allvar för de människor som väljer att engagera sig.

Vad är dina första intryck av förbundet?
– Jag har redan märkt att det finns en oerhörd kompetens och erfarenhet inom organisationen och det är entusiasmerande och spännande.

Har du personlig erfarenhet av allergi eller astma?
– Jag hade svårt atopiskt eksem som barn. Jag minns de dagliga smörjstunderna, som på sätt och vis var ganska mysiga, de stora bruna glasburkarna med kräm, tubgasen som jag noggrant lindades in i och hur jag bet upp ett litet hål för att få ut ett finger att klia med. Jag tyckte alltid att det var så skönt på sommaren när eksemet blev bättre av solen och av att vara utan kläder. I dag kan eksemen komma tillbaka lite grann av kyla. Jag har också kattallergi, men det är inte så besvärligt. En son hade mjölk-, ägg- och nötallergi som liten, men av dem är bara lindrig nötallergi kvar.

Vad gillar du att göra på fritiden?
– Jag tycker om att vara i vårt lilla hus i Stockholms skärgård, att yoga, träna och vara ute i naturen och röra på mig. Jag älskar sommar, sol och värme, kanske hänger det i från barndomen. Jag har tre barn, varav två är utflugna.

Vad har du för tankar om förbundets framtid?
– Jag kommer in i ett läge där en utvecklingsresa mot ett mer proaktivt och spetsigt påverkansarbete genomförts. Det har krävt prioriteringar och min ambition är nu att titta på vad som fått stå tillbaka. Jag vill arbeta för att skapa en organisation där kansliet och medlemsorganisation hittar varandra, hjälps åt och drar åt samma håll. Jag ser också mycket fram emot satsningen på insamling. Den är nödvändig för att säkerställa vår framtida finansiering och här har jag god kunskap och erfarenhet sedan tidigare.

Stor intressepolitisk framgång

Ingen som följt förbundets påverkansarbete de senaste åren har kunnat undgå att ett av de viktigaste målen är att få ett regeringsbeslut om ett svenskt allergiprogram. I slutet av augusti togs äntligen ett stort steg i den riktningen. Socialstyrelsen och Livsmedelsverket fick regeringens uppdrag att se över hur allergivården kan bli mer jämlik och hur det förebyggande arbetet kan förbättras.

– Det här är en stor seger och ett tydligt tecken på att vårt arbete för en bättre allergivård har burit frukt, säger Astma- och Allergiförbundets ordförande, Mikaela Odemyr.

De båda myndigheterna ska tillsammans tilldelas 1,4 miljoner för att genomföra förstudien. Senast den 1 september 2023 ska förslag till åtgärder presenteras för närings- och socialdepartementet.

Målet med arbetet är att färre ska drabbas och fler kunna leva ett gott liv trots sjukdomen, enligt regeringens pressmeddelande.

– Det här är otroligt goda nyheter, säger Mikaela Odemyr. Nu ska vi göra allt för att vara behjälpliga i det här arbetet. Astma- och Allergiförbundet har både kunskap och erfarenhet av vad som behöver göras. Det är på tiden att vi får en vård värd namnet även när det gäller allergier.

Ansvarig minister, socialminister Lena Hallengren, framhåller att både det förbyggande arbetet och vården vid allergi behöver utvecklas. Kunskapen finns – både när det gäller att förebygga och lindra allergier.

– Finland är ett gott exempel på att det går att påverka utvecklingen i rätt riktning, säger Mikaela Odemyr. Det har vi också framfört i våra kontakter med regering och myndigheter.

I Finland har man med ökad kunskap och nationella riktlinjer för allergivården vänt trenden med allt fler allergiker.

Socialstyrelsens uppdrag är att analysera vilket kunskapsstöd och information som behöver tas fram inom allergiområdet, medan Livsmedelsverket ska identifiera utvecklingsområden när det gäller säkra livsmedel.

Hektisk Almedalsvecka

Astma- och Allergiförbundets närvaro i Almedalen 2022 var mycket framgångsrik. Förbundet deltog i fyra panelsamtal under veckan, träffade två generaldirektörer och lyfte frågorna om en förbättrad allergivård på mingel och seminarier.

Valfrågan ”Ett svenskt allergiprogram” genomsyrade samtliga budskap: nationella riktlinjer, ökad kunskap, fler specialister och mer forskning är vägen till att minska och mildra allergierna.

Avtryck i media

Veckan innan Almedalen presenterades det nedslående resultatet av kartläggningen av den svenska allergivården. Nyheten om den ojämlika allergivården fick bra genomslag i medierna.

Veckan efter Almedalen publicerades en debattartikel på DN Debatt om behovet av ett svenskt allergiprogram, signerad av förbundets ordförande Mikaela Odemyr samt forskarna Christer Janson och Emma Goksör. Den fick dubbelt så stor spridning i och med att Expressens ledarsida plockade upp den och dessutom publicerade ledaren i både GT och Kvällsposten. Den totala räckvidden kan därför beräknas till runt en miljon.

Nyinrättad tjänst

Filippa Wittenberg är ny insamlingsansvarig för förbundet och forskningsfonden. Filippa har lång erfarenhet av insamling och ledarskap på organisationer som Unicef och Läkare Utan Gränser och kommer nu senast från Oxfam Sverige.

– Det ska bli oerhört roligt att få bygga upp insamlingsverksamheten för en så viktig organisation och ta tillvara det engagemang som finns kring de här frågorna. Alla gåvor vi får in kommer att gå till att förbättra livet för dem som redan lever med astma och allergi, men också till forskning som kan leda till bättre behandlingsalternativ och förhoppningsvis förhindra att fler utvecklar allergi.

– Just de här frågorna känns extra betydelsefulla för mig personligen eftersom vi dagligen påverkas av svåra matallergier i vår familj.

Dag för atopiskt eksem

Ungefär en miljon svenskar lever med atopiskt eksem. Det uppmärksammas speciellt på internationella AD-dagen den 14 september, men även under hela veckan den 12–16 september. Mycket sker i samarbete mellan förbundet och dess temaförening Atopikerna. Mer information om vad som mer händer under veckan hittar du på förbundets och Atopikernas webbsidor.

Inga nya bokningar

På grund av förändrad personalsituation är förbundets vandrarhem Södergården Åre för tillfället stängt för nya bokningar. De bokningar som redan är gjorda står fast.

Remissvar om bostäder

Astma- och Allergiförbundet har svarat på en remiss om en socialt hållbar bostadsförsörjning till Finansdepartementet utifrån behov hos personer med allergi och annan överkänslighet.

I svaret framhålls att utredningen saknar riktade förslag om att underlätta för personer med kronisk sjukdom/funktionsnedsättning på bostadsmarknaden.

Hela remissvaret finns här.

Foto Jens Sølvberg