Experten: ”Konstigt nog tål många sin
egen hund”

Löften om allergivänliga raser väcker hopp hos djurälskande allergiker. Men finns det verkligen hundar och katter som man tål? Nej, menar experterna. Däremot verkar vissa tåla sin egen älskling.

Vi är många som längtar efter ett eget husdjur. En trofast hund att gå på skogspromenader med, eller en mysig katt att gosa med i soffan. Men är man allergisk är det svårt att förena dröm och verklighet. Då är det lätt att lockas av löften om allergivänliga raser.

Men finns de egentligen? En som har studerat detta är Catarina Almqvist Malmros, professor på Karolinska institutet samt barn- och ungdomsläkare och barnallergolog på Astrid Lindgrens barnsjukhus. I hennes studie följde forskarna barn som växte upp i familjer med så kallade allergivänliga hundar och jämförde dem med barn som levde med icke-allergivänliga hundar för att se hur många av dem som utvecklade astma och allergi.

Ingen skillnad mellan raser

– Resultatet visade att det inte finns något som styrker att raser som framställs som allergivänliga faktiskt är det. De släpper inte ut vare sig mer eller mindre allergen än andra hundar, säger Catarina Almqvist Malmros.

Varför tål man vissa hundar bättre?

Däremot tycks en del personer med allergi tåla vissa hundindivider bättre än andra. Varför vet man inte riktigt.

Tycks tåla sin egen hund

– Konstigt nog tål många vuxna allergiker sin egen hund bra men reagerar på andra hundar. Det är svårt att säga vad detta beror på men det händer relativt ofta. Eventuellt kan det handla om att man utvecklar ett slags tolerans mot den egna hunden eller att vissa hundindivider utsöndrar mindre av det allergen man är känslig för, säger Christer Janson, professor vid Institutionen för medicinska vetenskaper, lung-, allergi- 
och sömnforskning på Uppsala Akademiska Sjukhus.

Han får medhåll av Catarina Almqvist Malmros.

– Vi får ofta frågan på vår klinik om det stämmer att man kan tåla sin egen hund men inte andras. Jag tänker att det i så fall kan ha att göra med att immunförsvaret vänjer sig eftersom man träffar sin egen hund regelbundet och därför utvecklar en slags tolerans. Däremot har dessa barn ofta högre inflammatoriska parametrar när vi mäter dem.

Kommer från huden

Vad är man allergisk mot?

Allergen är ett protein som kommer från hundens talgkörtlar i pälsen och sprids över huden, men det finns även i saliv och i urin. Det är alltså snarare hundens och kattens hudavlagringar som triggar allergin än själva håren i pälsen.

– Det finns många olika hundallergen och en del av proteinerna är starkare än andra. Bland annat har man sett att vissa allergener är lägre hos tikar och kastrerade hanhundar och att en del allergiker då tål dem bättre än en okastrerad hanhund, säger Catarina Almqvist Malmros.

Inte tillräckligt effektivt

Men vaccin då?

Förutom tips om allergivänliga hundar hör man ibland även att det går att vaccinera bort sin allergi.

– Det finns ett vaccin mot hund- och kattallergi som ges i sprutform under tre år. Men det är tyvärr inte så effektivt att patienten kan ha egen hund eller katt när vaccineringen är klar. Det ges främst till personer som är tvungna att arbeta i miljöer där de utsätts för allergen från hund och katt, som lärare med elever som har husdjur, förklarar Christer Janson.

Att ta allergimedicin i förebyggande syfte för att kunna ha en egen hund är inte heller något Christer Janson rekommenderar.

– Vid en allergisk reaktion får du en inflammation i luftrören och visst kan det behandlas med hjälp av antiinflammatorisk medicin. Tyvärr får man dock sällan en fullständig effekt, utan ofta kvarstår en del besvär. Dessutom känns det onödigt att en person ska behöva ta läkemedel om man kan bli av med besvären helt enkelt genom att undvika att utsättas för hundallergenet.

Prata med läkaren

Tips vid svår allergi?

Graden av allergiska besvär varierar från person till person. Har man bara lättare symtom kan det vara frestande att ge drömmen om en hund ett försök.

– Vill du chansa är det förstås upp till dig. Du kan ju alltid testa att låna hem en hund eller besöka någon med hund för att se om det funkar. Men jag tycker att du ska samråda med din läkare kring dina besvär och din medicinering innan du tar ett beslut. Om du ändå bestämmer dig för att försöka så undvik att ha hunden i sovrummet, säger Christer Janson.

Avråder barnfamiljer

Däremot avråder experterna personer med kraftig allergi att skaffa hund – även om de inte förbjuder någon utan bara ger rekommendationer. De avråder också barnfamiljer med barn som bara har lätta allergibesvär vid kontakt med hund från att gå vidare och skaffa en egen hund.

– Vi kan inte förbjuda utan bara ge råd och vi vet idag inte så mycket inte så mycket om långtidseffekten av att ha hund trots allergi, det måste studeras mer. Det finns en risk att den kroniska inflammationen som allergin bidrar till kan påverka kroppen på längre sikt.

 

Text Karin Cedronius Foto Anneli Hildonen