Det nya läkemedlet förändrade Olofs liv

Atopiskt eksem är en sjukdom som verkligen kan påverka vardagen hos den som är drabbad. För Olof Samuelsson kom vändpunkten när han fick prova en ny behandling.
– Jag upplever en enorm skillnad på eksemet, klådan och livskvaliteten.

Olof Samuelsson har haft atopiskt eksem sedan han var fyra månader. I dag är han 58 år. I hela sitt liv har han levt med den ständiga klådan och såren som han kliat upp. Tills för tre år sedan, då hans hudläkare föreslog så kallad systemisk behandling. Då hade han under ett par år kämpat med ytterligare försämring av eksemet.

– Innan dess hade jag nog provat de flesta mjukgörande krämer, tjärsalva, oljebad, kortison av olika slag och ljusbehandling. Nu fick jag för första gången höra talas om behandling med cellgift.

Hans eksem blev snabbt bättre. Men han drabbades av kraftigt illamående, vilket är en vanlig biverkning vid cellgiftsbehandling, och kunde inte fortsätta.

– Jag hade då provat alla behandlingar som fanns och blev därför aktuell för biologisk behandling med läkemedlet Dupixent, som då var alldeles nytt.

Informerades om biverkningar

Olof Samuelssons läkare berättade att ögonbesvär i form av konjunktivit, ögoninflammation, är en vanlig biverkning.

– Det gjorde mig lite orolig för jag hade redan innan haft en hel del problem med mina ögon. Men min läkare skickade mig till en ögonspecialist som gav mig klartecken.

Han fick dock inledningsvis besvär med svullna ögonlock.

– Jag fick jättebra hjälp av min ögonläkare med de svullna ögonlocken, så nu upplever jag inte det som något problem. Jag har inte heller drabbats av några andra biverkningar.

Stor skillnad

Han fick effekt nästan direkt och upplever en enorm skillnad både vad gäller eksemet, klådan och livskvaliteten.

– Jag sover bättre, vaknar utvilad för första gången i mitt liv och utan blod på kudden och lakanen, jag är lugnare och huden är helt annorlunda, säger han.

– Nu kan jag vara i solen på sommaren och bada i havet utan att det svider. Jag kan svettas utan att det kliar och slipper skämmas när jag tar av mig kläderna. Jag kan helt enkelt göra så mycket mer.

Gått miste om mycket

Trots ett liv med svårt atopiskt eksem har Olof Samuelsson aldrig känt sig deprimerad, vilket är relativt vanligt vid svårt eksem.

– Klart att jag har haft bättre och sämre perioder, varit ledsen ibland och hatat mitt eksem, men inte mer än så.
Däremot inser han hur mycket han har påverkats av sitt eksem.

– Jag inser nu att jag i hela mitt liv nästan 24 timmar om dygnet har tänkt på klådan. Att jag inte ska klia och riva hål, att jag måste klia när jag kommer hem där ingen kan se mig. Och så de ständiga skamkänslorna kring min hud och min kropp och hur andra skulle uppfatta mig.

– Det känns jobbigt att inse vad jag har missat för att klådan alltid har varit närvarande. Det är något jag kommer att behöva bearbeta framöver.

Stor nytta

På frågan om han skulle fortsätta med behandlingen även om han drabbades av fler biverkningar, som till exempel ögonbesvär och viktuppgång, svarar han tveklöst ja. Och några nackdelar med behandlingen för egen del kan han inte se.

– Nu tänker jag ofta på hur det kunde varit om jag fått behandlingen tidigare. Jag hoppas att alla i framtiden kan få den hjälp just de behöver för att kunna leva ett så bra liv som möjligt utan att styras av eksem och klåda dygnet runt.

Olof Samuelsson berättar att han för en tid sedan såg en broschyr hos sin läkare med rubriken ”Atopiskt eksem – mer än en hudsjukdom”.

– Då blev jag verkligen glad, att man äntligen har insett att atopiskt eksem är mycket mer än bara huden och påverkar livet på så många olika sätt.

Fakta Dupixent

Dupixent är ett biologiskt läkemedel. Det innebär att den aktiva substansen har biologiskt ursprung, som vävnad eller levande celler.
Den aktiva substansen i läkemedlet, alltså det ämne som ger den medicinska effekten, heter dupilumab.
Läkemedlet verkar genom att ett slags antikroppar, så kallade moneklonala antikroppar, blockerar vissa inflammatoriska signalämnen som spelar en viktig roll vid atopiskt eksem. På så sätt minskar inflammationen i huden och därmed eksemet.

Text Susanne Romberg Foto Jakob Hydén

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php