Barn vill vara tillsammans

Många gånger har jag tänkt att det mest besvärliga med allergi är att inte själv kunna välja att undvika det man inte tål. Att vara beroende av andra människors vilja att byta kläderna med katthår mot rena, att använda oparfymerat tvättmedel, eller att inte äta nötter i ens närhet.
Det är viktigt att få vara med i en gemenskap och för det krävs att andra har förståelse och vilja att anpassa sig till våra behov.
Särskilt viktigt att vara med på samma villkor är det när man är liten. På kalas vill man äta samma tårta som de andra fast man inte tål ägget i sockerkakan eller mjölken i grädden. På sommarlovet vill man kunna åka på seglarläger fast man ibland behöver hjälp att ta sin medicin.
I Allergia ger vi dig receptet på tårtan utan mjölk och ägg (och en del annat gott till kalaset), vi skriver också om forsknings-rön som kan ge dig argument i diskussioner om anpassning på dagis, skola eller på jobbet.
I din lokala Astma- och Allergiföre-ning kan du utbyta erfarenheter och få råd av människor i samma situation som du. Många av föreningarna ordnar sommarläger för barn och ungdomar. Där finns kunnig personal, så du kan lugnt låta ungarna härja tillsammans och äta samma mat.
Trevlig sommar!

Text Annika Olsson