Att välja humör

För några år sedan var jag och mina arbetskamrater och lyssnade på ett föredrag av filmaren och författaren Kay Pollack. Det handlade om att växa genom möten och att välja glädjen. Flummigt dravel tyckte en del. Tankeväckande tyckte jag.
En sak som fastnade hos mig var att man faktiskt kan välja hur man reagerar vid olika händelser. Man kan välja att behålla sitt lugn när man måste kliva över tio par skor och tre träningsväskor för att komma in i hallen. Man kan välja att inte stressa upp sig när någon kommer in på jobbet i ett moln av parfym. Ingen mår bättre av att bli på dåligt humör.
I det här numret berättar Irma om hur hon fick hjälp att ändra sitt sätt att tänka och hantera situationer bättre än tidigare. Hennes doftöverkänslighet har visserligen inte försvunnit, men hon låter den inte hindra sig lika mycket som tidigare.
Vi ska naturligtvis fortsätta att påverka samhället så att det blir lättare att leva i för människor med allergi och överkänslighet. Men, hur långt vi än når kommer vi alltid att stöta på saker som ställer till problem. Då är det bra om vi kan välja ett förhållningssätt som inte får oss att må sämre än vi behöver.

Text Lena Granström