Astman blev värre med klimakteriet

I klimakteriet minskar nivåerna av hormonet östrogen som visat sig kunna påverka astma. Sedan AnnMarie Thörne hamnade i klimakteriet har hennes slemhinnor i luftvägarna blivit betydligt torrare och astmasymtomen nattetid har förvärrats.

AnneMarie Thörne, som bor i Mörsil några mil utanför Åre, fick astma redan som spädbarn i mitten av 60-talet.
– Jag kommer ihåg att jag fick tabletter som gav mig skakningar. Och när jag skulle pärla pärlplattor darrade händerna så att jag fick kramp i fingrarna.
Hon kan däremot inte minnas att hon under puberteten, då kvinnans östrogennivåer stiger, upplevde några förändringar av sin astma.
– Men det tror jag kan bero på en kombination av att astmabehandlingen förbättrades markant vid den tiden såväl med bättre luftrörsvidgare som med introduktionen av inhalationssteroider och att jag som tonåring ville vara cool och därför kanske inte alltid skötte min sjukdom på bästa sätt.

Torra slemhinnor i luftvägarna

Numera är AnnMaries och astmans främsta ”fiende” förkylningar.
– Jag får en hemsk torrhosta och hade det inte varit för att jag numera har bra läkemedel att sätta in vid minsta känning så hade de kunnat hålla i sig i flera veckor. Jag upplever att mina luftvägar har blivit torrare sedan jag för cirka ett år sedan hamnade i klimakteriet, berättar hon.
AnnMaries vanligaste astmasymtom är hosta och hon märker direkt på sina regelbundna PEF-mätningar när hon börjar bli sämre. Sedan hon hamnade i klimakteriet upplever hon att astman har försämrats nattetid.
– Jag blir så fruktansvärt torr i luftvägarna på natten och morgonen, säger AnnMarie och beskriver hur hon vaknar på natten och är både ”papperstorr” och slemmig i halsen.
Hon tycker det är jobbigt för det stör nattsömnen och blir en ond cirkel då hon vaknar flera gånger, ligger och hostar, blir pigg och måste gå upp på toaletten. Och sen är det svårt att somna om.
AnnMarie har funderat på om det finns ett samband mellan den försämrade astman och att hon samtidigt har hamnat i klimakteriet.
– Man pratar mycket om att kvinnor får torrare slemhinnor i underlivet vid den här perioden i livet. Och torra slemhinnor är ju precis det jag upplever fast i luftvägarna. Men det inget som man pratar om.

Östrogen kan påverka astma

Mycket tyder på att könshormoner kan påverka astma på olika sätt. Dock finns det få studier i ämnet. En fransk studie visade att kvinnor i klimakteriet, utan tidigare astma, som behandlades med östrogen hade en ökad risk att utveckla astma. Kvinnligt könshormon verkar alltså vara en riskfaktor för astma. Då borde sjukdomen bli bättre i klimakteriet när östrogennivåerna sjunker.
Men för AnnMarie är det alltså tvärtom, trots att hon inte behandlas med östrogentillägg. Hennes egen teori är att försämringen beror på de torra slemhinnorna i luftvägarna som hon har drabbats av.
– Jag har frågat mina vårdkontakter, men inte upplevt att de riktigt har lyssnat. Därför har jag själv funderat lite på vad som skulle kunna hjälpa.
Hon berättar att när hon åker skidor och när det är riktigt kallt så använder hon en ansiktsmask med ett filter som omvandlar den kalla torra luften till varmare och fuktigare luft för att hennes astma ska klara skidåkningen.
– Jag tänker att något liknande kanske skulle kunna hjälpa mot symtomen som mina torra luftvägar ställer till med nattetid. Teoretiskt känns det i alla fall logiskt. Jag kan så klart ha fel, men det hade varit intressant om det gjordes någon studie på det här.

Text Susanne Romberg Foto Jörgen Vikström

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php