Alvar pimplar med mask

Fiske är det absolut bästa för Alvar Ejeblad som har svår astma och hyperreaktiva luftrör.
– Det är något med vattnet som gör att jag mår bra, säger han.

Alvar Ejeblad, 65, går aldrig ut utan sin lilla svarta ryggsäck och en andningsmask.
Ryggsäcken har han vunnit på en pimpeltävling.
– Jag har en stark tävlingsinstinkt, men numera använder jag den bara på fisketävlingar, säger han.
Andningsmasken som han använder dagligen, hittade han genom att han läste om den i en veckotidning som hans fru Gunvor hade. Han beställde masken från Danmark för två år sedan.
– Nu vågar jag ge mig ut. Det är klart att folk tittar när jag har den på mig på stan, men det får man stå ut med, säger Alvar och visar hur masken fungerar samt internetadressen där han beställt den.

Rekommenderar till andra

Han har bytt filter och ventiler för att masken ska sluta tätt. Han vill varmt rekommendera den till andra astmatiker och håller på att skriva till hjälpmedelsgruppen inom Norrbottens läns landsting, för att försöka få den godkänd som hjälpmedel. Alvar berättar att han har problem vid pimpeltävlingar också, när folk röker. En gång på tävlingen Kiruna-nappet hade han glömt masken, fick problem att andas och säckade ihop. Då åkte någon med skotern och hämtade masken åt honom och han kunde fortsätta, men det blev ingen bra tävling den gången för Alvars del.
I den lilla ryggsäcken har han även vatten, adrenalinspruta (epipen), akuttabletter och en bärbar inhalator.
– Jag vinner allt jag behöver på fisketävlingar utöver den praktiska ryggsäcken även tv-apparat och skoter.
På vintern är det pimpling och på sommaren flugfiske för Alvars del. När han flugfiskar står han mitt ute i vattnet med vadarstövlar och fiskar harr, öring och en och annan röding. Alvar, som bor i Kiruna, har både varit aktiv själv inom friidrott och cykel och tränat många landslagsmän och kvinnor. Det var 1996 som hans astma blev betydligt sämre och sedan 1998 är han sjukpensionär.
– Sista veckan på jobbet åkte jag ambulans fyra gånger till akuten och fick stora mängder kortison.

Doftande deodorant

Han var vd på det kommunalägda fastighetsbolaget Topbostäder i Gällivare och är en utpräglad föreningsmänniska som haft många ordförandeposter. Förutom att han är ordförande i Astma- och allergiföreningen i Kiruna, som är Sveriges nordligaste, är han vice ordförande i kommunala handikapprådet och medlem i Druidordern.
– Jag var alltid sjuk mellan mötena, det var problem med rakvatten där, så jag har inte varit aktiv hos druiderna. Men nu ha den värsta rökaren flyttat söderut, så det är bättre. Jag har informerat om att de inte får ha rakvatten.
Alvar känner direkt om någon kommer in som har parfym eller tvättat kläderna med parfyrmerat tvättmedel.
– Rotary fick jag sluta, det var för mycket rakvatten. Har någon deodoranten Axe, då är det bara att slå 112, säger Alvar, som därför inte heller kan flyga, utan tar tåg ner till Stockholm när yngsta barnbarnet ska döpas.
– Sonen får rekognoscera lokalerna innan jag kommer, säger Alvar, som konstaterar att barnbarnen har vant sig vid masken.

Miljoner myggor kan inte ha fel

Alvar är även med i Kvänlandsförbundet (en nordisk ursprungsbefolkning/tornedalingar). Där måste han också före möten förbereda de andra medlemmarna att inte ha på sig parfymerade produkter. Han är även ordförande i HSO, Handikappföreningarnas samarbetsorganisation, i Kiruna.
– Jag har blivit bättre i astman det sista halvåret tack vare att jag har hittat en bättre balans med medicinerna, så då har jag kunnat ta på mig ordförandeskapet i HSO också. Hoppas det fortsätter i den här takten, säger Alvar.
Han kan heller inte gå och handla, förutom på vissa affärer som har bra ventilation. Konsum går absolut inte. Där har de så mycket blommor. Julstjärnorna är allra värst påpekar han.
– Hela våren när snön smälter måste jag vara i Soppero, säger han och tillägger leende att hundra miljoner mygg kan inte ha fel när de trivs där.
Sen kommer snömöglet och det är den värsta tiden för Alvar.
Han plockar fram en träkoffert där han har sina klenoder, tjäder- och fasanstjärtar som han binder egna flugor till flugfisket av. Han ställer den på köksbordet, men innan han öppnar lådan sätter han på sig andningsmasken. Alvar är hemma i huset i Kiruna för att gå på möte med Astma- och allergiföreningen och HSO. Annars tillbringar han den mesta tiden i stugan i Soppero.
– Jag har en fjällstuga också. Luften är mycket bättre där än här i stan i Kiruna. När det blåser från reningsverket blir det problem att andas för mig, säger Alvar som tidigare i sitt liv både har spelat gitarr i bandet Stilos orkester på sextiotalet samt åkt inte mindre än tio Vasalopp och åtta Vätternrundor.

www.medicoline.dk är Internetadressen till firman där Alvar Ejeblad beställt sin andningsmask.

Text Anna Olsson