Vietnamesisk lunchsmörgås Bahn mi

Lagat. En rejäl smörgås med asiatisk stil. Blir som en hel måltid.

Ingredienser

1 glutenfritt bröd av baguette-stil
ett lager äggfri majonnäs (se recept nedan)
en handfull färsk koriander
lite morot skivad på längden
lite gurka skivad på längden
100-–150 g citrongräsmarinerad kyckling (se recept nedan)
4–5 inlagda jalapenos skivor (se recept nedan)

Citrongräsmarinerad kyckling
cirka 400 g kycklinglår, skurna på längden
2 citrongräs, skalade och skivade i tunna små slantar
2 vitlöksklyftor, finhackad
1 msk färsk koriander, finhackad
2 tsk kinesisk five-spice (kan uteslutas)
salt
2–3 msk rapsolja, neutral smak

Äggfri majonnäs
1 msk senap
1 tsk sirap
1 tsk äppelvinäger
1 tsk citronsaft
1 krm salt
1 dl sojamjölk
2 dl rapsolja eller matolja, neutral i smak

Inlagd jalapenos
1 dl vatten
1 dl äppelvinäger
1 msk socker
2 tsk salt
300 g färsk skivad jalapenos

Tillagning

Bred ett lager majonnäs på undersidan av en glutenfri baguette, lägg ett rejält lager färsk koriander, morot och gurka. Lägg på kyckling och toppa med inlagd jalapenos. På med ovansidan av brödet och slå in allt i papper.

Citrongräsmarinerad kyckling
Lägg de skurna kycklinglåren i en rymlig bunke med övriga ingredienser, gnid in och rör om väl. Använd gärna engångsplasthandskar. Låt marinera i ett par timmar, gärna över natten.
Stek kyckling i en stekpanna med matolja i 6–7 minuter tills kyckling är genomstekt.

Äggfri majonnäs
Vispa ihop senap, sirap, äppelvinäger, citronsaft, salt och sojamjölk i en rymlig bunke. Fortsätt vispa och tillsätt lite rapsolja i taget samtidigt tills majonnäsen tagit form. Smaka av.

Inlagd jalapenos
Koka vatten, vinäger, socker och salt. Lägg skivad jalapenos i noggrant rengjorda glasburkar med tätslutande lock. Häll över lagen och låt svalna. Förvara i kylskåp.

Skriv ut

Hitta fler recept som innehåller: