Tournedos med tryffel och madeirasås

Lagat. En lyxig rätt som passar bra på nyårsafton eller andra festliga tillfällen.

Ingredienser

4 mittbitar av oxfilé, ca 200 g/st
mjölkfritt margarin eller olja till stekning
tryffel, tunna skivor, minst ett par per portion men gärna mer
mjölkfritt margarin

Sås
2 schalottenlökar, hackade
1 vitlöksklyfta, fint strimlad
1 morot, skalad och skuren i små bitar
cirka 50 g rotselleri, skalad och skuren i små bitar
1 msk matolja
1 msk tomatpurè
en nypa socker
3 dl madeira
1 dl vatten
2 msk koncentrerad oxfond
eventuellt lite maizena
salt och svartpeppar

Tillagning

Fräs löksorter med morot och selleri i matolja i en tjockbottnad kastrull i cirka fem minuter. Rör ner tomatpuré och en nypa socker och slå sedan över vin, vatten och fond. Låt såsen långsamt reducera i cirka 20 minuter. Sila såsen, red av den med maizena om det behövs. Smaka av med salt och peppar.
Stek oxfiléerna i matfett i stekpanna med medelhög värme i cirka 4–5 minuter på varje sida tills oxfilén är lätt röd/rosa i mitten. Lägg på serveringstallrik, ringla över madeirasås och hyvla över lite tryffel. Servera med spenatslungade rostade jordärtskockor.

Skriv ut

Recept Tobias HolmbergFoto Jens Sølvberg

Hitta fler recept som innehåller: