Sötpotatis- och blomkålssoppa

Lagat. En het och krämig soppa som passar både till lunch och middag.

Ingredienser

1 portion

1 liten sötpotatis (motsvarande 2–3 vanliga potatisar)
Ca ¼ blomkålshuvud
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
3,5–4 dl vatten
1 tsk harissa eller 0,5 krm cayennepeppar
1 skiva bröd, rostade pumpa- eller solrosfrön – beroende på vad du tål
2 msk olivolja
1 tsk spiskummin
0,5 krm cayennepeppar
1 msk citronjuice eller lime

Toppa gärna med:
Bladpersilja, granatäppelkärnor, koriander, färsk mynta eller salladslök

Tillagning

Koka upp vatten och salt (börja med 3 ½ dl vatten)

Skala och tärna sötpotatisen i sockerbitsstorlek ungefär.

Dela blomkålen och lägg undan 3 små buketter till stekning.

Koka sötpotatis, blomkål och vitlök i ca 10 min tills sötpotatisen är mjuk. Under tiden: Skiva de övriga blomkålsbuketterna i tunna skivor och hacka brödet grovt.

Hetta upp en stekpanna med oliv­oljan, spiskummin, cayennepeppar och en nypa salt och stek sen blomkålen och mandeln tills de fått fin färg. Ställ åt sidan.

När sötpotatisen är mjuk mixar du soppan med en stavmixer tills den är slät. Tillsätt eventuellt mer vatten för spädning. Smaka av med salt och peppar. Den känns lite ”slät” nu men när du tillsätter övriga ingredienser vaknar den till liv av smakkontrasterna.

Häll upp soppan i en skål. Lägg upp blomkålen och brödbitarna i soppan och ringla över den smaksatta oljan från stekpannan. Pressa över citronjuicen och toppa gärna med en färsk ört eller salladslök.

Skriv ut

Recept Cina RisbergFoto Krister Surell, Ulrika Pousette