Saffranskola
Sött. Den här kolan blir vackert guldfärgad, och är lätt att göra.
Sött. Den här kolan blir vackert guldfärgad, och är lätt att göra.
1 påse saffran
1dl strösocker
3 dl havregrädde
1 dl ljus sirap
Finfördela saffranet med lite av sockret. Blanda med resten av sockret, grädde och sirap i en kastrull och låt koka upp. Låt sedan sjuda tills smeten är 120 grader eller du kan göra kulprovet. Rör sparsamt i smeten under tiden. Låt kolan svalna innan du häller ut den på en lätt oljad plåt. Skär eller klipp bitar och slå in dem i cellofan.
Tips
Kulprovet innebär att man tar lite smet på en sked och doppar i kallt vatten. Om du kan forma en kula av smeten efter detta är kolan färdig. Om den är rinnig behöver kolan koka lite till.
Det kan vara lite knepigt att få cellofanet att inte vika upp sig igen. Ladda med många små tillklippta tejpbitar så går det lätt att sätta en liten tejp i änden av cellofanbiten även med kolakladdiga fingrar.