Pösiga plättar

Sött. Eftersom den här smeten är så lättgräddad går det snabbt att få ett helt fat. Gyllengula serverade med mörk kanelkryddad sylt på aroniabär eller blåbär blir plättarna ett färgstarkt inslag på bordet.

Ingredienser

2 dl majsmjöl
1 dl fin mjölmix
0,5 krm salt
1 mk bakpulver
1,5 msk flytande mjölkfritt margarin
3 dl mjölkersättning
mjölkfritt margarin till stekning

Tillagning

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt margarin och mjölkersättning. Rör om till en slät smet som får stå kallt i cirka 30 minuter. Smeten kan stå i kylen flera timmar. Täck över den med plastfolie.
Hetta upp plättlaggen och smörj den åtminstone första gräddningen. Skeda i smeten ganska tjockt när fettet är gyllengult. Vänd plättarna när smeten stelnat till på ovansidan och grädda andra sidan. Var noga med att inte grädda för länge.
Det går att grädda plättarna på en sida, lägga över dem på ugnsplåt med ogräddade sidan upp och gratinera högt upp i ugnen vid 250 grader och bara övervärme. Snabbt ska det gå.
Pudra över de färdiggräddade plättarna med vanilj- eller florsocker. Servera med sylt.

Variation
Eftersom det inte är socker i smeten kan plättarna serveras som blinier med finhackas rödlök, oliver, syrad gurka.

Skriv ut

Recept Matilda GöranssonFoto Hanneke Bonthuis

Hitta fler recept som innehåller: