Pizzabotten med potatis

Lagat. En god pizza funkar alltid och det finns stora möjligheter till variation på temat. Toppa din pizza med sådant du tycker om och tål. Färdiga glutenfria pizzabottnar och pizzamix finns att köpa, men det är inte svårt att göra egen deg och baka själv.

Ingredienser

3 kokta potatisar
0,5 dl bovetemjöl
majsolja till bakplåtspappret

Tillagning

Koka gärna potatisen med skalet på. Skala och mosa. Blanda den mosade potatisen med bovetemjölet till en deg. Knåda och platta till degen och lägg den på en plåt med smort bakplåtspapper.
Grädda i 225 grader i 20 minuter. Ta ut pizzabottnen och lägg på önskad fyllning. Grädda ytterligare 10 minuter.

Fyllning:
Fyllningen görs helt efter smak och vad du tål. Tål du inte ost kan det vara idé att pensla botten med olja innan du har på resterande mängd fyllning, annars blir den lätt torr. I stället för ost kan du mixa majs tillsammans med salt, peppar och paprikapulver eller någon annan krydda. Osten kan även ersättas med tartex som blir mer ostlik i konsistensen.
Tål du inte tomat kan du använda hackad paprika, men ha då gärna tunna skivor av kalvsylta på botten för att få pizzan lite saftigare. Kalvsylta är bra även om du inte använder ost, den ger både saftighet och god smak. Men tänk på att ha tunna skivor, annars blir pizzan allt för blöt. Ett alternativ till tomatsås är att breda pesto på pizzabottnen.
Annars är det bra att börja med tomat, oregano och ost. Sedan kan du lägga på hackad lök, brynt köttfärs, strimlad eller riven skinka, skivad banan, skivad tomat, skivade champinjoner, tonfisk eller räkor. Endast fantasin sätter gränser för fyllningen.
Grädda i cirka 7-10 minuter i 225-250 graders ugn.

Skriv ut

Recept Maria Eskel & Anci Hamrén

Hitta fler recept som innehåller: