Påskgul tårta med passionsglasyr

Sött. Låt dig inte avskräckas av alla moment, slutresultatet blir både vackert och väldigt gott.

Ingredienser

Tårtbotten
2 dl kikärtsspad
1 dl kokossocker
1 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl rismjöl
1,5 tsk bakpulver
kokosolja + glutenfritt ströbröd att smörja formen med

Passionsmangomousse
6 gelatinblad
2 passionsfrukter
250 g mango fryst, tinad
2 dl passionsfruktjuice
1 dl florsocker
4 dl vispgrädde/kokosgrädde

Marängsmörkräm
1 dl kikärtsspad
200 g mjölkfritt margarin
1 dl strösocker
2–3 dl florsocker
50 g vegansk färskost
1,5 tsk vaniljsocker

Glasyr
1 msk citronsaft
1 msk passionsfruktsjuice
florsocker
hushållsfärg om du vill förstärka färgen

Tillagning

Tårtbotten
Vispa kikärtsspad och socker vitt och pösigt i en bunke. Blanda de torra ingredienserna och häll dem i bunken med kikärtsspad och socker och rör till en jämn smet.
Smörj formen med kokosolja och häll i ströbröd så att det fäster i botten och runt kanterna, skaka runt och häll ut eventuellt överskott. Grädda i nedre delen av ungen i 175 grader, cirka 30 minuter, tiden beror på storleken på formen. Prova med en sticka, när den känns torr är kakan klar.
Låt svalna och dela i två bottnar. Lägg ihop tårtan med passionsmangomousse mellan bottnarna.

Tips: använd två stycken runda och en lite mindre i någon form, som till exempel ett hjärta, att lägga på toppen.

Passionsmangomousse
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Gröp ur passionsfrukterna och sila ner vätskan i en bunke, släng kärnorna. Mixa mangon till pure. Koka upp ½ dl av passionsfruktjuicen och sockret i en kastrull. Ta upp gelatinbladen, krama ur dem, och smält i kastrullen. Vispa lite snabbt med en handvisp så går det lätt. Rör i resten av juicerna och mangopurén.
Vispa grädden och blanda ner den.
Häll moussen över tårtbottnen och ställ in i kylen för att svalna i minst 4 timmar.
Täck tårtan med marängsmörkräm, kokosgrädde, eller någon annan grädde.

Tips: använd den form du bakade kakan i, lägg i en tårtbotten och fyll på med moussen. Lägg på den andra bottnen. Sedan kan du enkelt lossa formens kanter och få en snygg rak kant på tårtan.

Marängsmörkräm
Skär upp margarinet i små kuber (det ska bli rumstempererat). Värm kikärtsspad och strösocker i en kastrull tills sockret lösts upp. Låt kallna. Vispa sedan det kalla kikärtsspadet med elvisp eller köksassistent tills du har en fast maräng. Har du en hushållsassistent, byt från vispen till flatblandaren efter detta steg. Tillsätt smöret lite i taget, under vispning. Smörkrämen kommer att skära sig, men fortsätt bara att vispa så går den ihop och blir slät. Tillsätt färskosten, vaniljsockret och hälften av florsockret och vispa på medelhastighet. Tillsätt sen så mycket florsocker som behövs för att smörkrämen ska bli slät och fluffig. Smörkrämen håller sig bra i rumstemperatur. Stoppar du den i kylen måste du vispa om den igen.
När du täckt tårtan med smörkräm kan du ställa den i frysen 10 minuter innan du häller på glasyren som du låter droppa ner över kanterna.

Glasyr
Häll vätskan i en skål, blanda ner så pass mycket florsocker så att konsistensen blir trög. Vill du bara ha lite glasyr som garnering så börja med 1 tsk var av vätskorna. Det går bra att öka på vartefter.

Garnera med passionsfrukt, physalis och ätbara blommor.

Skriv ut

Recept Linda SvenssonFoto Jens Sølvberg

Hitta fler recept som innehåller: