Minimunkar

Bakat. Om du vill göra så här perfekt formade munkar, eller donuts som de också kallas, är det bäst att använda ett speciellt minimunkjärn.

Ingredienser

2,5 dl Fin Mix från Semper (glutenfritt mjöl)
0,5 tsk fiberhusk
0,5 pkt jäst
2 tsk socker
0,5 tsk salt
0,5 tsk vanilj
1,2 dl rismjölk
1 msk solrosolja eller mjölkfritt margarin

Glasyr
florsocker
pressad citron
hushållsfärg

Garnering
strössel

Tillagning

Värm upp rismjölken tills den blir fingervarm (37 grader). Lös upp jästen, saltet, sockret och vanilj i den.
 Häll i fiberhusk och olja, alternativt smält mjölkfritt margarin, i rismjölkblandningen. Blanda väl.
 Rör ihop till en slät smet, tillsätt sedan mjölet. Låt den sedan jäsa i cirka 30 minuter. Det blir som en tjockare våffelsmet som efter jäsningen är porös.
Använd ett minimunkjärn och grädda munkarna, det blir cirka 10 stycken.

Glasyr
Blanda saft från en pressad citron, börja med en tesked, och lite florsocker i taget tills du får lagom konsistens. Färga med till exempel pulverfärg från Panduro eller dekorationsfärg från Ica.

Garnera med glasyr och strössel.

Skriv ut

Recept Linda SvenssonFoto Jens Sølvberg