Majonnäs av kikärtsspad

Smått & Gott. Kikärtsspad går att använda till mycket, till exempel som bas i en äggfri majonnäs. Majonnäsen går också bra att använda som bas för kalla mjölk- och äggfria såser.

Ingredienser

0,75 dl kikärtsspad
1 tsk senap
1 tsk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger
salt
vitpeppar
2 dl rapsolja

Tillagning

Blanda kikärtsspadet, senap och vinäger i en smal, hög skål eller kanna. Mixa ihop med en stavmixer.
Droppa sedan ner lite rapsolja i taget, samtidigt som du mixar blandningen. Om du häller i för mycket olja på en gång kan det vara svårt att få majonnäsen att tjockna.
 Mixa tills all olja är nedmixad i blandningen, eller tills du fått en lagom fast majonnäs. Ge inte upp om den är tunn först – den tjocknar om du fortsätter att mixa.
Smaksätt majonnäsen med salt och vitpeppar efter egen smak.
Tips! Du kan också smaksätta majonnäsen med kryddor, vitlök eller färska örter. 
Om du vill göra en kall sås går det att använda majonnäsen som bas, och mixa den med lite havregrädde och valfri smaksättning.

Skriv ut

Recept Susannah ElersFoto Susannah Elers