Ljust kryddknäckebröd

Bakat. Baka ut som runda kakor eller varför inte som hjärtan. Av samma deg kan du också baka salta skorpor.

Ingredienser

25 g jäst
2 dl mjölkersättning eller vatten
1 msk pulveriserat psylliumfröskal
0,5 tsk salt
2 tsk anisfrö, lätt krossade
0,5 dl olja eller smält mjölkfritt margarin
1 dl bovetekross
3 dl fin mix naturligt glutenfri
cirka 0,5 dl fin mix till utbakning

Tillagning

Ljumma degvätskan till 37 grader och häll den i en bunke. Smula ner jästen och rör ut den. Tillsätt psylliumfröskal, salt, krydda och olja. Rör ner bovetekross och hälften av mixen. Blanda väl och tillsätt mera mix till en fast men smidig deg. Täck över bunken och jäs degen cirka 30 minuter.
Mjöla bakbordet och ta upp degen. Dela den i två delar. Kavla ut tunt och ta ut kakor med mått. Lägg dem på smorda plåtar och nagga med gaffel. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 5-10 minuter. Eftertorka i 75 grader med ugnsluckan på glänt. Förvara i tät burk.

Variation: Fänkål och kummin är också goda kryddor till knäckebröd. Det går fortare att dela degen i lika stora bitar och kavla ut till runda kakor eller kavla ut en stor rektangel som täcker plåten, nagga och skär eller sporra i rutor.
Till skorpor rullas degen ut till två längder. Skär dem i mycket smala bitar rakt över. Lägg dem på smord plåt. Jäs väl och grädda i mitten av ugnen i 200 grader 5-10 minuter. Dela skorporna och eftertorka. Ett tips är att tillsätta 1 tsk bakpulver till degen. Det gör skorporna lite mörare. Prova dem till glögg eller ett glas vin.

Skriv ut

Foto Hanneke Bonthuis

Hitta fler recept som innehåller: