Kumminkryddad slagen limpa

Bakat. En grov limpa som blir saftig av skållningen. Man utgår från en kokande bovetegröt, tillsätter psylliumfröskal och rör ner en naturligt glutenfri mix under kraftig bearbetning. Lång jästid ger en sursöt smak.

Ingredienser

1 dl bovetekross
4 dl vatten
2 tsk kummin
50 g jäst
0,5 dl vatten
1 msk psylliumfröskal
2 msk olja eller mjölkfritt margarin
1 tsk salt
1 dl mörk sirap
7,5 dl grov mix naturligt glutenfri (cirka 500 g)

Tillagning

Blanda bovetekross, vatten och kummin i en kastrull och koka upp. Mät upp 3 dl av mixen i en bunke eller blandarskål. Häll över den heta grötblandningen och arbeta skållningen med träsked eller i matberedare.
Rör ut jästen i vatten. Tillsätt jäst, psylliumfröskal, olja salt och sirap till skållningen samt mix till en fast och smidig deg. Jäs den till dubbel storlek. Arbeta snabbt ihop den jästa degen i bunken och fördela den i en avlång, smord brödform (1,5 liter). Täck över och jäs på varm plats i cirka 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 25 grader i 15 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda 30 minuter till. Skållat bröd kräver lång gräddningstid. Linda in brödet i bakduk och låt det svalna på galler.

Variation
Anis, fänkål och koriander är också goda kryddor till julens bröd. Degen kan bakas ut till två små runda limpor som jäses på smord plåt. Gräddningstiden blir då cirka 30 minuter sammanlagt.

Skriv ut

Foto Hanneke Bonthuis

Hitta fler recept som innehåller: