Krukbröd

Bakat. En ovanlig och läcker servering får du när du bakar bröd i kruka.

Ingredienser

1 dl bovete
2 msk linfrö
2 dl vatten
2 dl mjölkfri yoghurt (YOFO, baserad på olja)
eller mjölkersättning
1/2 paket jäst
2-3 msk råsocker eller mörk sirap
1,2-2 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 msk flytande mjölkfritt margarin
1 dl bär, lingon eller blåbär
2 dl majsmjöl
5-5,5 dl grov mjölmix, gluten- och mjölkfri

Tillagning

Blötlägg terrakottakrukorna. Blanda bovete, linfrö och vatten i en kastrull. Låt svälla i 30 minuter. Koka upp och sjud i 8-10 minuter till en gröt. Häll ner gröten i en bunke. Rör ut jästen i lite vatten. Rör ner yoghurten i gröten och tillsätt jästen. Blanda och låt den lösa degen svälla och jäsa i 20 minuter. Tillsätt socker, salt, bakpulver, margarin, majsmjöl och bär. Blanda försiktigt utan att mosa bären. Rör sist ner mjölmix till en fast deg. När allt är blandat ska inte degen arbetas. Blåbär är saftiga och kräver större mjölmängd.
Klä in krukorna med bakplåtspapper och fördela degen med en sked. Tryck till så att degen kommer ner i botten av krukorna. Jäs på varm plats tills degen höjt sig till kruköppningen. Sätt in krukorna på en plåt på nedersta falsen i ugnen och grädda vid 250 grader i 15 minuter. Sänk värmen till 150 grader och grädda 20 minuter till. Låt bröden svalna av lite innan de stjälps ur krukorna.

Variation
Hela degen kan gräddas i en stor lergryta. Gräddningstiden vid 150 grader blir då 30-40 minuter. Degen kan också gräddas i små pastejformar till kuvertbröd. Klä in formarna med bakplåtspapper och anpassa gräddningstiden till storleken.

Skriv ut

Recept Matilda GöranssonFoto Hanneke Bonthuis

Hitta fler recept som innehåller: