Julbröd utan gluten
Bakat. Julbröd till maten eller att använda som dopp i grytan. Receptet ger fyra stycken kalljästa bröd.
Bakat. Julbröd till maten eller att använda som dopp i grytan. Receptet ger fyra stycken kalljästa bröd.
4 dl hett vatten
2 dl pofiber
50 g margarin
1 kg glutenfritt mjöl använd en grov sort
50 jäst
1 l mjölk
2dl kallt vatten
3 tsk salt
2 dl mörkt farinsocker
1 dl mörk sirap
Låt det heta vattnet stå med pofiber i och svälla en ca 10 minuter, blanda i margarinet och låt detta stå och svalna. Ha sedan i alla övriga ingredienser och låt degen få arbeta i maskin ca 3 minuter.
Låt sedan degen få jäsa ca 4 timmar med en handduk över sig. När detta är klart så dela degen i 4 delar forma till 4 limpor och lägg dem med bakplåtspapper mellan varje limpa på en plåt. Nu ska dem jäsa ytterligare ca 1 timme. Täck över limporna med en bakduk.
När dem jäst och blivit riktigt stora så ska dem gräddas i nedre delen på ugnen 200 grader ca 1 timme.
När limporna är gräddade låt dem få svalna på galler under en duk.
Njut nu av doften av allt det goda och låt dig väl smaka.
Tips
Det kan vara svårt att få glutenfritt bröd att jäsa ordentligt. Ett knep är att spraya in lite vatten (eller ställ in en liten skål) i ugnen för att dra upp luftfuktigheten. Lägg över ugnsventilen med några handdukar så att fuktigheten blir kvar i ugnen för att få riktiga luftiga bröd.Förvara mjölpåsen i en försluten plastpåse så att inte vattnet i mjölet dunstar bort.
Väg mjölet, använder man decilitermått så är det lätt att pressa i lite extra mjöl. 60 gram ska en dl mjöl väga.
Nygräddat bröd ska svalna på galler – utan bakduk för hård skorpa, med bakduk för mjuk skorpa.