Het tomatsoppa med ingefära
Lagat. Gurksalladen svalkar gott till den heta soppan.
Lagat. Gurksalladen svalkar gott till den heta soppan.
7 mogna tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 bit ingefära
2 msk olja
4 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)
salt och peppar
socker
Gurksallad
1 gurka
saften från 1/2 lime
1 msk soja
1 tsk socker
1 kruka vattenkrasse
Hacka tomater, lök, vitlök och ingefära. Fräs i oljan utan att det tar färg. Tillsätt buljongen och koka 5 minuter. Mixa soppan. Smaka av med salt, peppar och lite socker. Soppan är lika god varm som kall.
Dela gurkan på längden och kärna ur den med hjälp av en sked. Skär långa strimlor av gurkan med en osthyvel. Blanda limesaft, soja och socker. Rör ner gurkstrimlorna och vänd ner klippt krasse. Serveras kall till soppan.