Fröbollar

Lagat. Gör bollarna på valfri sorts frön och variera smaksättningen med det du har hemma och tycker om.

Ingredienser

4 dl solrosfrön, eller andra frön, till exempel pumpafrön
2 dl soltorkade tomater, i olja eller torkade som du lagt i blöt (alternativt oliver, inlagd paprika, inlagd kronärtskocka, mos av rödbeta/potatis eller sötpotatis exempelvis)
4 msk hackade örter, som persilja eller basilika
4 msk finhackad lök
1 pressad vitlöksklyfta
4 msk majsstärkelse
1,5 tsk fiberhusk
1 salt och peppar
1,5 tsk svampmjöl, kan uteslutas

Tillagning

Lägg fröna i blöt åtminstone 3 minuter. Sila fröna ifrån vattnet. Mixa samman allt förutom mjöl och fiberhusk till en så slät massa som möjligt. Rör i fiberhusk och mjöl, lät svälla några minuter. Rulla bollar med hjälp av mjölade händer.
Så här långt går det utmärkt att förbereda och förvara i kyl eller frys. Stek i oljad panna.
Smaksättning och innehåll går att variera, men det här är en av mina favoriter. Fungerar både som bollar och biffar.

Tips: Om du använder soltorkade tomater i olja kan du även ta med oljan. Om du använder torkade så kan du tillsätta lite annan vegetabilisk olja för att få samma konsistens.

Skriv ut

Recept Sara ClarstedtFoto Jens Sølvberg Styling Linda Svensson

Hitta fler recept som innehåller: