Färssås med chilismör

Lagat. Hotta upp den vegetariska färssåsen med ett kryddstarkt smör på toppen.

Ingredienser

Färssås
1 normalstor zucchini
½–1 normalstor aubergine
300–400 g svamp, till exempel champinjoner och/eller portabello
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré eller ketchup
400 g passerade tomater, gärna med basilikasmak
2,5 dl kokosmjölk, kan uteslutas
salt (gärna örtsalt)
peppar, gärna 5-pepparmix
2 tsk balsamico
en skvätt sojafri ”sojasås”, kan uteslutas
olja för stekning

Chilismör
150 g mjölkfritt margarin
0,5 dl hackad persilja eller annan valfri ört,
1 vitlöksklyfta
3 hela finhackade chilifrukter, spansk peppar
1 msk olivolja
ett par nypor salt

Tillagning

Färssås
Skala och finhacka löken. Riv zucchini, aubergine och svampen grovt på rivjärn. Pressa vitlöken. Hetta upp en panna och stek grönsakerna och svampen i olja tills vätskan reducerats och kokat ur rejält. Salta och peppra efter tycke. Tillsätt tomatpuré, rör om. Tillsätt balsamico och eventuellt ”sojasås” och rör om. Tillsätt de passerade tomaterna och kokosmjölken. Koka upp och låt småputtra under lock i cirka 30 minuter, rör om då och då. Tillsätt lite vätska om det behövs. Smaka av kryddningen.

Chilismör
Blanda samman margarinet, örterna, vitlöken och chilin. Tillsätt olivolja och salt och rör till en homogen blandning. Forma med plastfolie och frys för att stelna. Skär skivor och toppa färssåsen med.

Tips: För att få en rund, jämn rulle av smöret, som är löst när det är nyblandat, rulla in det i folie, stäng i ena ändan och dra folierullen genom en hushållsrulle, eller två tomma toalettpappersullar. Stäng sen andra sidan av folien, genom att snurra runt folien, och lägg i frysen. Sen kan man dra ut en bit i taget och skiva upp.

Skriv ut

Recept Sara ClarstedtFoto Jens Sølvberg Styling Linda Svensson