Chokladpraliner med pepparkakskola

Sött. Chokladpraliner med ett överraskande centrum av kola.

Ingredienser

1 msk pepparkakskryddor
½ dl strösocker
1 ½ dl grädde av sort du tål
½ dl ljus sirap
250 g mörk choklad, mjölkfri
25 st ischokladformar

Tillagning

Bryt chokladen i mindre bitar. Smält cirka hälften av chokladen i micron eller vattenbad.
Pensla insidan av ischokladformarna med ett tjockt lager smält choklad. Använd till exempel en akvarellpensel. Låt formarna stelna i kylen.
Blanda pepparkakskryddorna med sockret, grädde och sirap i en kastrull.
Låt koka upp och sjuda på medelhög värme till 120 grader. Mät med termometer eller gör kulprovet.
Rör om då och då för att se till att det inte bränns vid, men rör inte om hela tiden.
Lyft av kastrullen från plattan och låt svalna. Fyll formarna till hälften med kolasmet.
Smält återstående choklad. Spritsa eller använd en sked för att lägga chokladen som ett ”lock” på kolan.

Tips
Om du smälter chokladen i micron, rör om ofta, ha inte högsta effekt och passa noga så att den inte blir bränd och grynig.

Skriv ut

Foto Colourbox

Hitta fler recept som innehåller: