Chokladpraliner med hallon och anchochili

Sött. Om du gör dina egna chokladpraliner kan du fylla dem med just dina favoritsmaker – och undvika spår av ägg, mjölk och nötter.

Ingredienser

163 g hallonpuré
1 torkad anchochili
27 g honung
en nypa salt
175 g mörk choklad (65%), fint hackad
12,5 g hallonlikör

Chokladskal
400 g mörk choklad

Tillagning

Börja med att mixa 200 g färska hallon med en stavmixer. Lägg chokladen i en mellanstor bunke. Lägg sedan chilin i en skål med hett vatten i 5 minuter. Ta upp chilin och lägg den i en liten kastrull tillsammans med hallonpuré, honung och salt och värm upp det allt tills det sjuder. Använd en mixerstav och mixa slätt. Sila hallonblandningen över chokladen, genom att pressa den genom en finmaskig sil, använd en slickepott för att skrapa allt genom silen. Rör snabbt tills all choklad har smält och ganachen är slät och blank. Tillsätt nu likör och rör tills blandningen är helt slät. När ganachen svalnat till 28 grader häller du upp den i en spritspåse.

Pralinskalen
Smält och temperera 400 gram mörk choklad och häll den sedan i en pralinform. Banka formen i köksbänken för att få bort luftbubblor, vänd sedan formen för att hälla bort den överflödiga chokladen och skrapa med en spatel på ovansidan av formen. Ställ formen på ena långsidan och låt stelna. Skrapa bort överflödig choklad från ovansidan och ställ in formen i kylen i max 5 minuter så att chokladen stelnar och släpper från formen.
Fyll sedan pralinerna med innehållet, men se till att lämna cirka 1 mm mellanrum upp till kanten. Täck över med bakplåtspapper och låt stå svalt till nästa dag.
Gör nu lock till pralinerna genom att temperera ytterligare 300 g choklad. Bred chokladen över formen med en palett och skrapa längs med så att ett tunt skikt täcker pralinerna. När chokladen har stelnat kan du försiktigt vända på formen och slå ut pralinerna.

Temperera choklad
Det svåraste momentet i pralintillverkningen är att temperera chokladen, så att den får en fin yta. Det bästa är om du har en stor marmorskiva, där du snabbt kan få ner temperaturen på chokladen. Men det går också bra med till exempel kakelplattor. På Youtube.se finns mängder av instruktionsfilmer där du kan lära dig allt steg för steg.
Det kan vara lättare att smälta chokladen i mikrovågsugn istället för över vattenbad, för att undvika att det kommer in vatten i chokladen. Se till att röra ofta under tiden du värmer eftersom chokladen lätt kan överhettas. Värm endast till 45 grader.
Använd choklad av bra kvalitet som är anpassad för att tillverka pralinskal av. Du kan till exempel köpa chokladpellets – så kallad couvertyr – på nätet. Du behöver också en bra baktermometer, en spatel och pralinformar, gärna av polykarbonat.

TIPS
Choklad fri från nötter, soja, gluten och ägg finns bland annat att köpa hos Malmö chokladfabrik. Plamils choklad är fri från mjölk och gluten och säljs bland annat på Apotea.se.

Skriv ut

Recept Josefin ZernellFoto Kiril Shaginov

Hitta fler recept som innehåller: