Ny kokbok för allergifamiljer

Ibland kan det vara svårt att komma på enkla vardagsrätter som även barn gillar. De senaste åren har flera kokböcker riktat in sig på just barnen – och nu har det kommit en bok även för allergifamiljer.

Kokboken ”Det stora matäventyret” är skriven av Fanny Lindkvist, matbloggare och hälsoinspiratör. Den består av recept på allt från enklare vardagsrätter till mat man kan äta med händerna, efterrätter, picknickmat och godsaker till kalaset. Alla recept är fria från mjölkprotein, gluten, soja och raffinerat socker (men inte ägg). Dessutom ger författaren tips på hur man får barnen att vilja vara med i matlagningen.
– Jag äter själv lågkolhydratkost, glutenfritt och mycket mejerifritt och har barn som är känsliga mot flera födoämnen. Via min blogg har jag även fått frågor från andra föräldrar med allergiska barn som har svårt att hitta enkla vardagsrecept. Därför bestämde jag mig för att skriva en bok även för dem, säger Fanny Lindkvist.

Hur får man barn att bli mer nyfikna på mat?
– Handla råvarorna tillsammans till rätter ni ska laga, berätta vad råvarorna är, hur de smakar och fråga om barnet har någon idé hur ni kan äta dem. Ge barnen lite utrymme att bestämma så det känns som ett lagarbete.

Vilket är ditt bästa tips när man lagar mjölk- och glutenfritt till barn?
– Att hålla matlagningen enkel och att tänka bort det klassiska. När det gäller mjölk kan det vara enklare att inte utgå från rätter som bygger på att ersätta mjölkprodukter. Sås är till exempel en vuxenkonstruktion som går att byta ut mot ett krämigt tillbehör som grönsaksmos eller olivolja med örter. Även när det gäller gluten tycker jag att man kan tänka bort det klassiska. Vad kan man äta till frukost utöver bröd? Mina barn älskar mättande smoothies som de kan äta med sked och garnera själva med kokosflingor och kakaonibs.

 

Text Zandra Zernell