Nu stundar ljusa tider

Varje år, en bit in i november, tappar jag sugen. Och varje år, i månadsskiftet januari/februari, får jag tillbaka den igen. Det sköna är att veta att den kommer tillbaka med ljuset, att jag vet när, och att jag kan lita på det.
Jag har olika strategier för att få de tolv veckorna att gå. Ibland försöker jag fylla tillvaron med roliga saker , träffar vänner och går ut på krogen. Vissa år går jag i ide. Då gör jag bara knappt vad jag måste och håller mej hemma ensam. Sover, ser på tv, vilar och väntar. Hur det än går till så kommer ljuset tillbaka. Och nu är den mörkaste tiden slut!
Tolv veckor i mörker går ändå an. Det finns de som har riktiga problem med vintern. Anita Brännström har köldurtikaria och för henne är det farligt att gå ut i kyla, regn och blåst. Hon är fånge i sitt eget hem. Hon kan inte gå längre än cirka 30 meter utan att må dåligt. Läs Anitas berättelse om hur hon klarar att leva sitt liv genom att undvika kyla.

Text Annika Olsson