Julmys i fjällstugan

Karolina Tegelaar, en av mina favoritpersoner, är forskare och tvåbarnsförälder, men även fantastisk på att baka och uppfinna nya recept anpassade för oss som utesluter vissa ingredienser. Hon finns på Facebook under ”Kakboken utan ägg och mjölk”, hon har en app med samma namn som jag verkligen kan rekommendera varmt, på Instagram finns hon med.

Hon har gett ut en massa bakböcker med, en med tårtor, en helt glutenfri och massa fler. Nu senast en helt om julens bak. Många recept och böcker är helt glutenfria, annars är dom oftast anpassade eller lätta att göra om. Ett tips bara.

I ett av hennes nyare recept tipsar hon om att använda en stektermometer i knäckkastrullen, vilket jag gjorde idag, och när den är på 122 grader, ja då är knäcken klar! Inga kulprov behövs. Funkar varje gång. Lycka till!

Mjölkfri knäck
1 dl strösocker
1 dl valfri växtgrädde ( soja, havre, mandel, kokos)
1 dl ljus sirap
0,5 dl ströbröd (polenta för glutenfritt)
0,5 tsk bakpulver
0,5 dl hackad sötmandel

Koka strösocker, växtgrädde och och sirap i en kastrull på medelvärme. Testa med kulprovet om knäcken är klar. Droppa en tesked av knäcken i ett glas med kallt vatten, går knäckmassan sedan den kallnat något att forma till en boll är den klar, för mjuk et mjukt kulprov (mjuk kula) och för hård knäck ett hårt kulprov. Tag då direkt kastrullen av plattan. Blanda ner ströbröd, bakpulver och sötmandel. Klicka ut i knäckformar med hjälp av två teskedar och låt stelna i kylen. Håll barn och knäcksugna vuxna på avstånd då knäcksmet är runt 120 grader varm och fastnar på huden vid kontakt.
Blank knäck gör du genom att utesluta ströbröd, bakpulver och mandel.

Comments are closed.