Jag bakar
alltså finns jag

Finns det några som är lika glada i att baka som glutenintoleranta eller matallergiker? Bokförlagen tävlar i att ge ut nya böcker om att baka glutenfritt och på nätet dräller det av bloggar med tips på hur man bakar bröd och bakverk utan gluten, ägg eller mjölk.

Finns det några som är lika glada i att baka som glutenintoleranta eller matallergiker? Bokförlagen tävlar i att ge ut nya böcker om att baka glutenfritt och på nätet dräller det av bloggar med tips på hur man bakar bröd och bakverk utan gluten, ägg eller mjölk.
Mest baktokiga är nog alla småbarnsföräldrar. Jag har faktiskt inte sett tjusigare tårtor på något ettårskalas – inte alltid några tårtor alls om jag ska vara ärlig – än dem som föräldrar med födoämnesallergiska barn lägger upp bilder och recept på i diverse Facebook-grupper. Här finns prinsesstårtor i form av racerbilar, pannkakstårtor med kokosgrädde och flervåningstårtor med Youtube-favoriterna Babblarna i marsipan. Inspirationen verkar aldrig ta slut!

Framför allt handlar bakglädjen så klart om ett begär efter det förbjudna. Tvingas man säga nej tack till bröd på restaurangen, fika på jobbet eller bullar på barnkalaset är det inte konstigt om man vill kompensera för det hemma vid köksbänken. Men för många har bakandet också blivit en passion. Det finns en utmaning i att experimentera med ingredienser som är mycket svårare att lyckas med än smör, ägg och vetemjöl.
En som nyligen blev bakfrälst är min mamma. Hennes man har som sextioåring fått veta att han lider av celiaki, något som fått min mamma att börja botanisera vilt bland de glutenfria mjölsorterna i mataffären. Inte för att hon bakat så särskilt mycket tidigare, men butikernas skrala utbud av gott glutenfritt bröd sporrar henne. Inget besvär för min skull, tycker hennes man, men det vill inte mamma lyssna på.
Glutenfri bakning har dock visat sig vara svårare än hon först trott. Tror du att degen verkligen ska vara så här rinnig? undrade hon i telefon häromdagen och vi försökte luska ut vad hon hade gjort för fel. Det visade sig att hon hade bytt ut en ”mystisk” ingrediens vid namn fiberhusk till havremjöl – ett misstag med förödande konsekvenser. Hon testade att grädda brödet ändå och jag tipsade henne om ett par bloggar och Facebook-grupper för just bakglada celiakiker.

 

Det handlar om ett begär efter det förbjudna

 

För den oinvigde finns här nämligen mycket att hämta. Tips på hur man konverterar vanliga recept till glutenfria och recept på sådant som en nybliven glutenintolerant kan längta ihjäl sig efter, som semlor, scones, tekakor eller munkar. En av de mer populära glutenfria bloggarna är ”Kusten är klar” (http://kustenarklar.wix.com) som drivs av Virginia Küst, själv glutenintolerant sedan flera år. Här finns recept på allt från glutenfria kanelbullar till mjölkfri vaniljvisp. En annan sida med recept och bilder är Maria Blohms och Jessica Frejs ”Naturligt glutenfritt” (naturligtglutenfritt.se). En hel del recept och tips hittar man också i Facebook-grupperna ”Allergi – mat och bak”, ”Vi med celiaki” och ”Naturligt glutenfritt – Celiaki”.
Inspirerande receptsidor finns så klart även för andra födoämnesallergiker. På Facebook-sidan ”Kakboken utan ägg och mjölk”, vars receptkreatör ligger bakom flera bakböcker, kan äggallergikern lära sig att göra förra årets baktrend – äggfria maränger bakade på kikärtsspad. Och för mjölkallergikern finns en hel del recept i till exempel Facebook-gruppen ”Mjölkfri mat och bakning” eller raw food-inspirerade bloggen ”Nillas kitchen” (nillaskitchen.com). För nötallergikern finns recept på bland annat mandelmassa, biskvier och chokladbollar att söka efter i Facebook-gruppen ”Nötallergikernas vänner.”
Hur gick det då med min mammas glutenfria bröd? Jodå. Ganska platt och degigt, blev omdömet. Men gott för att vara första försöket!

Text Zandra Zernell