Hjälp, vad ska jag laga till middag?

Det är sen eftermiddag och jag famlar mig fram i vintermörkret. Hämta barn, handla och sen hem och laga middag. Men i affären står det absolut still, jag kommer inte på en enda maträtt att handla råvaror till. Jag greppar mobilen för att leta inspiration och när jag tittar upp ser jag att jag inte är ensam. Åtminstone fem andra middagshandlare står där handfallna med näsorna i telefonen.
Hemma hos oss har det ändå blivit lite enklare att komma på snabba middagar sedan sonens mjölk- och äggallergi växte bort. Det enda vi har att ta hänsyn till numera är att vi inte äter kött. För alla de familjer som har matallergier eller intoleranser att anpassa sig efter är det förstås lite knepigare, men det finns ändå en hel del receptinspiration att hämta på nätet.

I mataffären med näsan i telefonen

För den som tycker om att planera sin vardag kan till exempel en veckomatsedel vara smidigt. En mjölkfri sådan är Nicklas kokbok (www.gilbertson.nu), en blogg som drivs av en glad amatörkock som varje vecka lägger ut en matsedel med mjölkfria recept. Guld värt när det finns mjölkproteinallergi i familjen och middagsfantasin tryter. Matsedeln innehåller recept på traditionell vardagsmat som ibland har en liten twist. Vad sägs till exempel om polsk popcornsoppa eller matcha-pasta med rostad sötpotatis?

Inspiration att hämta

Ett annat tips när recepten måste vara mjölk- och äggfria är sajten Vegomatsedel.se. Det är en veckomatsedel med recept och inköpslista till goda och spännande veganska maträtter (en del innehåller dock sojaprotein). Svarta bönbullar med lingon och gräddsky eller cashewnötstacos till exempel – mums!
Även för den som äter glutenfritt finns en hel del middagsrecept att inspireras av. Till och med Ica.se har en egen glutenfri avdelning och på receptbanken Glutenfrikost.se finns en hel del tips (om man bortser från en och annan produktplacering). Även på Coops hemsida går det att söka efter glutenfria recept, men sökfunktionen verkar inte riktigt fungera eftersom en del av recepten ändå innehåller gluten.
När det gäller glutenfria bloggar verkar det vara mycket mer populärt med bakrecept på bröd och kakor än matrecept, men en blogg med både och är Kjerstismatochprat.blogspot.se. Kvinnan bakom bloggen skrev sitt sista blogginlägg för någon månad sen, men recepten finns kvar. Andra tips är bloggen Glutenfrittmedsandra.se, där det utöver smarriga kakrecept även finns recept på bland annat pajer, pizzor och pannkakor.

Många frukosttips

Det är dock inte bara middagar som kan orsaka idétorka. Att laga frukost i en familj där en familjemedlem har celiaki och en annan mjölk-, ägg- eller nötallergi kan säkert vara nog så besvärligt. Särskilt om den man lagar till är en nybliven allergiker med skeptisk inställning till allt nytt. Men söker man på ”frukosttips” i någon av Facebooks allergigrupper fullständigt haglar det in träffar med roliga tips.
Ett populärt och snabblagat bröd för glutenintoleranta är till exempel oopsies på ägg och färskost, men här finns även bra recept på havrescones och fröknäcke. Många frukostrecept går också att hitta på sajten Nillas kitchen (om man söker på frukost). Det är egentligen en blogg med raw food-inspirerade recept för den som vill utesluta mjölk, gluten och även socker av hälsoskäl, men de är riktigt smaskiga! Havresmoothie, glutenfria fröbullar eller choklad- och bovetegröt är några av bloggens frukosttips.
Sen gäller det förstås att välja ut något av alla recepten i förväg – annars står man ändå där i mataffären med näsan i telefonen.

Text Zandra Zernell