Gött mos!

I mitt liv har husmanskost och potatis alltid varit standard. Så när jag helt lämnade mejerierna blev en av uppgifterna att fortfarande kunna göra så kallat ”gött mos”. Ha överseende, jag är ju från Göteborg.

Hur som helst, så här gör du världens bästa mejerifria potatismos enligt mig.

Du behöver:
Potatis
Havre-matlagnings-grädde
Margarin
Salt
Vitpeppar
Muskotnöt, riven (om du tål)
Potatispress, finns ofta på loppis

Koka skalad (samt mosvänlig) potatis. Personligen är det ofta lite stressigt så jag delar den oftast i minst fyra delar före kokning.
Klicka under tiden i några rejäla klickar margarin, salt, finmalet vitpeppar, nån dl grädde och muskot i en stor skål. (Hellre för lite än för mycket i första läget. Blir moset för löst, för pepprigt eller för salt är det svårt att fixa.)
Pressa i den färdigkokta, avrunna potatisen i skålen med en potatispress.
Blanda runt med en slev, smaka av och tillsätt eventuellt mer av något.

KittyPotatispress

Jag tror att tricket är dels att använda press, (då blir det helt klumpfritt utan en massa bearbetning som kan göra det lite segt ibland) men också just matlagningsgrädde istället för nån växtmjölk. Mjölken är ofta lite sötare, särskilt när den värms, dessutom tenderar moset att bli blaskigare och kan göra moset lite ”tungt” och gult med växtmjölk, lite som om det är gjort på vatten. Jag vet inte varför det blir så. Grädde är lösningen. Det blir fluffigt, rätt färg och konsistens.


En halv special: bröd med mos och korv i. Hel special kräver två korvar. Göteborgaren vet.

Jag vet att det här inlägget är lite nördigt, men perfekt potatismos är ju viktigt!
Eller hur?

Kram, Kitty.

Comments are closed.