– Frågan har legat och pyrt

Från den 1 december hyrs alla lägenheter hos bostadsbolaget Poseidon i Göteborg ut som rökfria. Samtidigt förtydligas hyresgästens ansvar att inte störa grannen vid balkongrökning.

– Det är många människor som lider av grannars rök, det är det som är drivkraften bakom beslutet, säger Göran Leander, chef Affärsutveckling och kommunikation på Poseidon.
Poseidon är ett av Göteborgs största bostadsbolag med 27000 lägenheter och cirka 60000 hyresgäster.
Den nya regeln innebär att rökförbud råder inomhus i lägenheter som hyrs ut från den 1 december. På balkonger och uteplatser är det även i framtiden tillåtet att röka, så länge grannarna inte störs av röken.
– Frågan om att folk störs av rök har legat och pyrt länge, fortsätter Göran Leander, och lever upp till myten om den ordvitsande göteborgaren.
– Ju fler miljöer i samhället som blir rökfria desto färre negativa reaktioner mot förbud blir det. Den vanligaste motreaktionen är ’jag får väl göra som jag vill i min egen lägenhet’, men så är det ju inte riktigt. Du får inte störa dina grannar genom oväsen och hög musik till exempel.
Sedan 2015 hyrs all nyproduktion ut som rökfri, då gäller rökförbudet även balkonger och uteplatser. Möjligheten finns även i det befintliga beståndet att göra den egna uppgången helt rökfri, det vill säga att lägenheter, balkonger, uteplatser och området kring entrén blir rökfria. Det bygger på att alla i en uppgång är överens.
– Stegen för att flytta fram positionerna är en tydlig markering från vår sida.

Text Lena Granström Foto Stina Olsson